Военният министър на Русия Сергей Шойгу, смятан за един от

...
Военният министър на Русия Сергей Шойгу, смятан за един от
Коментари Харесай

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?

Военният министър на Русия Сергей Шойгу, считан за един от идеолозите на нашествието в Украйна, не се е появявал в публичното пространство към този момент 12 дни. 

Липсата на Шойгу, който всекидневно се появяваше в новините на държавните медии на всеки 3-4 дни даже преди войната, е направила усещане на уеб страниците " Агентство " и " Медиазона ". 

Журналистите обръщат внимание, че последната обществена поява на 66-годишния началник на Министерството на защитата, датира от 11 март. Тогава МО оповестява, че Шойгу е провел телефонен диалог със своя турски сътрудник Хулуси Акар. 

В същия ден министерството разгласява и видеоклип, от който се вижда, че Шойгу посещава Централната военна болница в Москва и се среща с бойци, ранени по време на войната в Украйна. 



Това е и последният ден, в който службите разгласяват снимков/видео материал с присъединяване на министъра. 

На 18 март пресслужбата на Кремъл оповестява, че Владимир Путин е разискал " хода на спецоперацията в Украйна " с членовете на Съвета за сигурност на Русия. Сергей Шойгу е един от тях, като в прессъобщението се твърди, че и той е взел присъединяване в диалога. Видео и фотоси от това събитие обаче не са оповестени. 

Още едно " задочно " включване на Шойгу в новините се случва на 18 март, когато съветският " Първи канал " оповестява по какъв начин военният министър връчил награди на военнослужещи за задачата им в Украйна. Отново обаче няма фрагменти от случилото се - употребявани са архивни фотоси на министъра. 

В уеб страницата на Министерството на защитата на Русия няма вести за обществени появи на Сергей Шойгу от 11 март насам. 

" Агентство " са поискали информация за протичащото се с него от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, само че досега нямат отговор. Подобно изгубване не е всекидневно за военния министър - откогато той оглавява МО, пресцентърът на министерството е с " внезапно увелищен щат ", като стартира да се обръща доста по-голямо внимание на обществения облик на армията и нейните ръководители. 

Последната персонална среща на Путин с Шойгу е от 27 февруари, когато съветският президент разгласи, че желае нуклеарните сили да бъдат сложени в необикновен режим на подготвеност. 



Тогава се виждаше, че военният министър и началникът на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов са сложени на края на дълга заседателна маса, на метри разстояние от Путин. 

Интересното е и че Герасимов също не се е появявал в осведомителното отразяване на войната в Украйна от 11 март насам. В този ден той е водил договаряния с турския началник на Въоръжените сили Яшар Гюлер. 

" Агентство " цитира " прочут на министъра на защитата ", съгласно който Сергей Шойгу страда от проблеми със сърцето и това може да е възможна причина за отдръпването му от общественото пространство посред войната в Украйна. 

Неофициална информация за работата на Шойгу идва от украинския публицист Роман Цимбалюк, който твърди, че неотдавна министърът е уволнил командира на 6 войска ген.-лейтенант Владислав Ершов поради " пагубните загуби в Украйна ". 

До момента няма удостоверение дали отстраняването на Ершов е реалност, а от началото на март руските военни служби не популяризират каквато и да е настояща информация за убитите и ранените бойци в Украйна. 

Още един основен участник в планирането и ръководството на военните дейности - Виктор Золотов - не се е появявал обществено от 13 март. 



За последно началникът на съветската Национална армия Золотов се оплака, че " Не всичко се случва по този начин бързо, както би ни се желало " по време на войната в Украйна, само че " това е, тъй като нацистите се крият зад тила на мирните жители ". 

Золотов е направил тези изявления, представени от ТАСС, след Божествена литургия в храма " Христос Спасител " в Москва. 

И Шойгу, и Герасимов, и Золотов се смятаха за част от най-тесния вътрешен кръг на Владимир Путин. 

Военният министър беше прочут с това, че бе желан сътрудник на съветския президент по време на ваканциите му в сибирската тайга през последните години. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР