Военният експерт Леонков: Когато в САЩ казват решението е взето

...
Военният експерт Леонков: Когато в САЩ казват решението е взето
Коментари Харесай

САЩ обещаха на Украйна нови ракети ATACMS - какво може да им противопостави руската ПВО

Военният специалист Леонков: Когато в Съединени американски щати споделят " решението е взето " - това значи, че ВСУ към този момент са получили въоръжението

Ръководителят на пресслужбата на Министерството на защитата на Съединени американски щати Патрик Райдър сподели, че не му е известно за " неизбежни решения " за доставка на оперативно-тактически ракетни системи с огромен обхват ATACMS за украинската войска. Райдър призна, че е видял изявления на американски издания за съответни доставки на тези ракетни системи за Киев. Но „ гласът на Пентагона “ съобщи, че „ няма какво да заяви по отношение на ATACMS “.

По-рано Wall Street Journal уточни следния факт: през юли-август Белият дом сигурно ще утвърди доставката на ракети с огромен обхват ATACMS в Киев.

KP.RU разиска сходни благоприятни условия и следствията от тяхното използване с редактора на изданието „ Арсенал на Отечеството “ и влиятелен боен специалист Алексей Леонков.

АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА ПО-ГОТИНИ ОТ БРИТАНЦИТЕ

- Защо американските ATACMS са по-опасни да вземем за пример от английските или норвежките ракети, които към този момент са в Украйна?

- По силата си " американецът " е почти сравним с британско-френския Storm Shadow, както и с норвежкия NSM. Американската ракета носи 480 кг потребен товар. Със скорост обаче от 1500 метра в секунда.

- Обсегът на американските ракети надвишава ли английските и норвежките?

- Има нюанси. Въпреки уверенията за хипотетичната „ експортна версия “ на доставките на Storm Shadow в Украйна с „ понижен обхват “ до 290 км, както написа западната преса, тези ракети в действителност имат обхват от към петстотин километра.

- Тоест английските ракети, доставени в Киев, в действителност са по-далекобойни от американските, обещани на украинците?

- Засега излиза по този начин. Но би трябвало да разберем, че тактическите ракети, доставени от Лондон на Киев, се трансфораха в още един тест за Москва - по какъв начин тъкмо ще реагираме на подобен демарш.

- В смисъл, дали няма и ние да ги цапардосаме с нещо някъде „ на гореща глава “?

- Примерно по този начин. На което нашият президент сподели: „ Да се цапардоса не е въпрос. Въпросът е какви ще са следствията по-късно.

ПРИВЕТ НА РУМЪНИЯ

- А ние пресмятаме ли следствията за дълго време напред?

- Предполагам, че да, само че търпението ни не е безгранично. В края на краищата, когато породи въпросът за доставката на F-16 на Киев, тяхното заличаване се разглеждаше не в небето на Украйна, а оттова, от кое място изхвърчат.

- От кои летища?

- От летищата на Румъния да вземем за пример.

- Значи въпреки всичко американските ракети имат преимущество пред английските?

- Те могат да бъдат изстреляни от земята от съществуващи американски системи за MLRS. За американските ATACMS са подобаващи освен носители като Hymars, само че и M270. Има задоволително такива във въоръжените сили на Украйна. Украинците могат да изстрелят английския Storm Shadow към този момент единствено от въздуха със Су-24. което лимитира потреблението им.

У Киев са малко както такива „ СУ-шки “, по този начин и летищата в Украйна, от които да изхвърчат носители на такива ракети?

- Наскоро още веднъж „ разредихме “ наличните такива летища на украинска територия. Но в реалност в този момент главната база се намира на територията на Румъния. Но врагът постоянно се пробва да си играе на котка и мишка с нас.

- В какъв смисъл?

- Сега изхвърчат или от румънска, или от украинска територия. Много западни спътници висят в космоса. Веднага щом видят, че краткотрайно оставяме някои територии „ без контрол “, самолетите, способни да носят ракети, незабавно се трансферират на украинските летища.

ЗАПЛАХАТА НА ЮГ

- Кои съветски територии могат да се доближат отATACMS, конфигурирани да вземем за пример в Херсон или Николаев?

- Почти целият западен Крим, съвсем цялата Херсонска област, част от Запорожие. Западът и Киев направиха огромен залог на втория стадий от настъплението на въоръжените сили на Украйна. В редица американски издания имаше нервност за нуждата Русия да бъде смазана непременно - още през лятото.

Затова желанието им да нападат по южния фланг е явно. С опит да се извадят от строя всички съветски военни летища – както в Крим, по този начин и в Херсонска област. А също и в южната част на района Запорожие. Откъде идва нашата щурмова авиация и хеликоптерите, които „ описват играта “ на бронетехниката на въоръжените сили на Украйна.

- С такива доставки американците се пробват да убият успеваемостта на работата на съветските Върховен касационен съд по натовските танкове, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори?

- Има данни, че до една трета от такова съоръжение към този момент е унищожено. Според други източници една пета от западната бронетехника „ се охлажда “ в южните украински степи. Но доставките на Запада в обещаните размери към момента не са дефинитивно изпълнени. Изпращането на ATACMS ще бъде направено за решение на проблемите с пробива. Сега на територията на Украйна има най-малко 30 установки, както американски, по този начин и френски, способни да изстрелват такива ракети.

- Но същите " Хаймарси " не могат да носят повече от една такава ракета.

- Вярно е. Но ние не знаем какъв брой „ Hymars “ в този момент са в работно положение в Украйна. Може би даже 60.

- Кримският полуостров ли е първата от поредицата американски ракетни закани?

- Да. Но нашата Противовъздушна отбрана към този момент работи сполучливо с такива цели.

- Е, но не напълно такива?

- По отношение на характерностите си този американски комплекс е доста сходен на Точка - У. Въпросът за характерностите на скоростта и точността на нашите Противовъздушна отбрана не стои тук.

ЦЕЛ НА ПРОТИВОВЪЗДУШНАТА ОТБРАНА

- Американците имат доста бързи ракети.

Да, свръхзвукови са. Но, за разлика от нашия Искандер, те летят по балистична траектория.

- Какво значи това за съветската Противовъздушна отбрана?

- Няма да им е по-лесно. За първи път ще се срещнем с подобен вид оръжие. Но нашите бойни екипажи на противовъздушни ракетни системи, мисля, ще се оправят с тях,

- За С-400 и С-300 ли говорите?

- Говорим за такива комплекси като Бук М2 и Бук М3. И още за Toр M2. Техните ракети са подготвени да смъкват ATACMS. И в тяхната номенклатура участват цели, сходни на американските ракети. И масата на боеприпасите, които стоят върху управляемите ракети на такива комплекси - това значи освен да избиете ракетата от траекторията, само че и да я унищожите.

Вярно ли е, че по-рано такива американски ракети са били свалени от иракската Противовъздушна отбрана на Саддам Хюсеин (чети – руската – бел.ред.)?

- Имаше такава информация. Но американците, несъмнено, не потвърдиха това. Все отново те победиха Ирак. И те пренаписаха историята. Имаха всичко за раздуване на суперсилата на Tomahawks, Patriots и ATACMS.

- Сега Пентагонът отхвърля доставката на тези ракети на Киев.

- Когато отсрещната страна съобщи, че се обмислят опциите за доставки, това значи че решението е взето. Когато в Белия дом споделят, че се „ разисква решение за скорошни доставки за Киев, това значи, че оръжията към този момент са на път за там.. Когато във Вашингтон споделят „ решението е взето “, това значи, че оръжията към този момент са в Украйна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР