Военните действия в Украйна, които се провеждат и в акваторията

...
Военните действия в Украйна, които се провеждат и в акваторията
Коментари Харесай

Делфини мигрират у нас заради войната в Украйна (обновена)

Военните дейности в Украйна, които се организират и в акваторията на Черно море, са съществена причина за смяна в населяваните от делфините региони. Това установяват еколози от България, Румъния и Турция, които откриват зачестяване на случаите на дезориентирани делфини наоколо до крайбрежията, изясни Димитър Попов от " Зелени Балкани ". Той уточни, че изместването на обитанията им се следи от север на юг.

" Още през февруари сътрудниците от Турция сигнализираха за повишена смъртност на елементарни делфини вследствие на усложнение в рибарските мрежи. Установи се, че главният проблем е увеличената компактност на популацията в нехарактерен сезон, което свързахме с началото на военните дейности и увеличеното шумово замърсяване ", съобщи Попов.

Той напомни, че морските бозайници са извънредно подвластни от своят слух, който е главното им средство за насочване в морска среда. Усещането за загубата на ориентировка при делфините екологът съпостави със заслепяването при индивида.

  " Те имат ехолокационен орган, с който си основават визия за това, което ги заобикаля, както и търсят своята плячка – рибата. Войната усилва шумовото замърсяване в северната акватория на Черно море, което е едно от предпочитаните местообитания за китоподобни. Влошените условия на средата посредством увеличеното шумово замърсяване водят до неспособност да намират своята плячка, което води до изместването им в по-спокойни региони – по-южните елементи на Черно море. Не е изключено да има случаи на акустична контузия, вследствие на това зачестило шумово замърсяване, а оттова - да срещаме по-често дезориентирани делфини по Черноморието ", изясни екологът.

Той акцентира, че най-правилната реакция, в случай че станем очевидци на бедстващ делфин край брега на морето, е да се обадим на телефон 112 и да изчакаме способените органи. 

" Важно е делфините да се държат на повърхността, с цел да могат да взимат въздух, само че опитите за връщането им назад в дълбочините на морето не е най-правилното решение ", добави той. 

4 сигнала за бедстващи делфини са получени в екоинспекцията в Бургас от началото на годината. Оттам регистрират известно нарастване, защото множеството позвънявания са за към този момент умряли. Ако жители виждат бедстващ делфин във водата, би трябвало да ни алармират и да изчакат наш екип, уточни Милена Ярмова от Регионална инспекция за опазване на околната среда и добави:

" Ако, обаче, животното е заседнало в плитчините, в пясъка край морето и е на директна слънчева светлина, до идването на специалист, който ще даде инструкции, те могат да оказват помощ, като обезпечат сянка, с чадър или платнище. Също по този начин, кожата на делфина би трябвало от време на време да се омокря, защото делфините имат доста фина кожа и при изсъхването се напуква и се образуват рани. Това може да стане с намокрена забрадка, с намокрено одеало. Даже и с подръчни материали – морски водорасли, мокри, с които може да се покрие тялото, с цел да не изсъхва на слънцето ", разясни специалистът.

Хората би трябвало да внимават да не попадне вода в дихателния отвор на животното, който е на главата, уточни Милена Ярмова. Гражданите да не се струпват към делфина, добави тя.

Сигнал до 112 или до екоинспекцията, в случай че жителите видят бедстващ делфин. Институциите също се свързват с нас, да окажем подпомагане, разясни Йордан Раев от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. Той добави, че аргументите за смъртността и излизането им на сушата, може да са от друг темперамент:

" И в качеството си на академик, като докторант на Института по океанология, доста са аргументите. Има естествена гибел, преди 2-3 години имаше една зараза, при която се оказа, че са заболели от шарка, от варицела. Предполагам, че и тези военни дейности, мощните детонации също оказват въздействие на делфините. Те със мощно развити сонари ", разяснява той.

Риболовната активност също е причина за смъртността, добави Йордан Раев и разясни, че през годините са правили осведомителни акции за тази цел измежду риболовците.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР