Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират да

...
Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират да
Коментари Харесай

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз възнамеряват да признаят палестинската страна на 21 май , съобщи през вчерашния ден късно вечерта ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел преди предстоящото гласоподаване в Организация на обединените нации през днешния ден по отношение на кандидатурата на Палестина за пълновръстен член. Това предават от Reuters.

На въпрос на локалната испанска радиостанция RNE дали 21 май е момента, в който Испания, Ирландия и други страни от Европейски Съюз да признаят палестинска страна, Борел е дал отговор утвърдително, като е загатнал и Словения.

" Това е алегоричен акт от политическо естество. Освен самата страна, признава се волята на тази страна за битие ", съобщи още Борел, като уточни, че Белгия и други страни евентуално ще го последват.

Днес се чака на Общото заседание на ООН да бъде подкрепена  за участие. Ако това се случи, организацията ще изпрати молбата назад на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да " преразгледа въпроса в тяхна изгода ".

Припомняме, на 19 април Съединени американски щати постановиха на Палестина в Организация на обединените нации по време на Съвета за сигурност. Според тях самостоятелна палестинска страна би трябвало да бъде основана посредством директни договаряния.

Международните апели за преустановяване на огъня и трайно преустановяване на палестинско-израелския спор набъбнаха дружно с броя на починалите в Газа. В края на март и назова проектите за признание на Палестина " премия за тероризма " , която би понижила възможностите за

През март испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че , са се съгласили да подхващат първите стъпки към признаването на палестинска страна дружно с Израел, като считат решението за определяне на две страни за значително за трайния мир в района.

По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес е удостоверил, че решението за признание е взето, само че не уточни дата, по данни на Reuters.

Вчера словенският министър председател Роберт Голоб уточни, че доникъде на юни.

От 1988 година 139 от 193 държави-членки на Организация на обединените нации са признали палестинската държавност.
 Израел още веднъж удари Рафах
Израел още веднъж удари Рафах

Израелската делегация напусна договарянията в Кайро, защото има запаси към проекта за замяна за заложници и пандизчии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР