Военната операция на Азербайджан в спорния с Армения регион Нагорни

...
Военната операция на Азербайджан в спорния с Армения регион Нагорни
Коментари Харесай

Напрежението се покачва: Продължава военната операция на Азербайджан в Нагорни Карабах

Военната интервенция на Азербайджан в противоречивия с Армения район Нагорни Карабах продължава втори ден, откакто управляващите в страната започнаха „ антитерористична “ интервенция. Баку разгласи, че няма да я спре, до момента в който етническите арменски сепаратисти не се предадат, съобщи Би Би Си.

За последно Азербайджан и Армения водиха война преди три години.

В изказване от сряда сутринта министерството на защитата на Азербайджан съобщи, че военното съоръжение, принадлежащо на арменските въоръжени сили, е било „ обезвредено “, в това число военни транспортни средства, артилерия и противовъздушни ракетни установки.

Във вторник Баку подреди на „ противозаконните арменски военни формирования “ да предадат оръжия и да разхлабен своя „ противозаконен режим “.

Според Франс прес азербайджанската войска е превзела повече от 60 арменски позиции по време на офанзивата

„ Повече от 60 бойни позиции на арменските (сепаратистки) сили към този момент са под контрола на нашите въоръжени сили “, сподели представителят на министерството на защитата Анар Ейвазов на конференция.

Междувременно ТАСС съобщи, че постройката на посолството на Руската федерация в Ереван е изцяло блокирана от протестиращи арменци.

По данни от двете страни жертвите са три. Над 7000 души от 16 обитаеми места са евакуирани.

Вашингтон прикани Азербайджан да сре военните дейности. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън организира телефонни  диалози с президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян, като прикани Баку за деескалация на обстановката.

„ Днес разговарях с президента на Азербайджан Алиев и го приканих неотложно да прекратят военните дейности в Нагорни Карабах ", написа Блинкън сподели в обществените медии.

Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Алиев е „ изразил подготвеност “ да спре военните дейности и да организира среща с представители на Нагорни Карабах.

Блинкън е споделил на Пашинян, че Армения има цялостната поддръжка на Вашингтон.

Рано тази заран Москва още веднъж прикани и двете страни да спрат кръвопролитията и военните дейности и да се върнат към осъществяването на съглашението за преустановяване на огъня от 2020 година

Вчера стотици арменски протестиращи, разочаровани от реакцията на страната си, нощес влязоха в конфликти с полицията пред Народното събрание в Ереван, като осъдиха своя водач като изменник и го приканиха да подаде оставка.

19 септември 2023, 21:06

Заради Нагорни Карабах: Протестиращи нахлуха в постройката на Народното събрание в Ереван (ВИДЕО)

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР