Военна полиция влиза в кланиците заради заразата от африканска чума

...
Военна полиция влиза в кланиците заради заразата от африканска чума
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ: Военна полиция влиза в кланиците

Военна полиция влиза в кланиците поради болестта от африканска чума по свинете. Епидемията обгръща нови области. Огнище на заболяването беше записано във Видин.



От през днешния ден са отцепени нови 20-километрови зони към засегнатите места, с цел да не се популяризира болестта.

Едното прасе на Янко Петров е дало позитивна проба за Африканска чума. „ Сега на 15-ти имах дребни свине, само че не желаеха да ядат. Започнаха да посиняват и почервеняват ”, споделя той.

От 7 месеца мъжът отглеждал в двора си две свине. Преди да почине едното, той потърсил ветеринар, с цел да го избави. „ Все ме прехвърляха на оня, на другия и една свиня умря без да дойдат. Когато умря втората, тогава пристигнаха ”, споделя още Петров.

Животните към този момент са загробени, само че в прилежащия двор има друго болно прасе.

Това е първото огнище на Африканска чума в област Видин и в тази част на страната. От тази заран са взети ограничения за установяване 3 и 10-километрова зона.

„ В 3-километровата зона животните ще бъдат умъртвени по човечен метод, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи и ще се вземат кръвни проби за проучвания вероятно за съществуване на вируса на АЧС ”, разяснява доктор Адриян Данков - шеф на Областна дирекция сигурност на храните – Видин.

В 3-километровата зона попада и огромна свинеферма, в която се отглеждат близо 4 000 свине. Според защитата там превантивни ограничения против чумата са взети още преди година.

В ромския квартал от сутринта се ревизират всички излизащи коли да не придвижват трупно месо.

В опит да се овладее рецесията с африканската чума по прасетата, страната подхваща нови ограничения. Кланици, които се намират до 20 километра към региони с огнища на заболяването, ще бъдат сложени под полицейски надзор. Свинекомплексът в Юделник е единствената промишлена плантация в региона, където не е пламнала болестта. Оттук се доставя и най-голямата касапница в Русе.

В предприятията за преправка на месо към този момент вземат нужните ограничения. „ Всяка партида, която идва при нас, е с кръвни проби, че няма и че не е инфектирана, прасетата не са инфектирани. Това е гаранцията ”, разяснява Борис Георгиев-собственик на кланицата.

Въпреки това по предписание на земеделското министерство до всяка касапница ще има служител на реда. „ Незабавно тези кланици ще могат да правят активността си единствено при непрекъснатото наличие на ветеринар и военна полиция в останалото време за недопускане на кръвопролитие на нерегламентирани домашни прасета ”, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

„ Държавата би трябвало да хвърли запас тъй че от свинефермите, където има чума да не излизат свине ”, споделя Борис Георгиев.

И от кланицата, и от свинефермата в Юделник, където пробите са чисти, чакат да получат позволение за търговия. „ Ние би трябвало да демонстрираме и независимост на тези ферми в границите на самата търговия. Има разновидности за това ”, разяснява зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Цвятко Александров.

В неделя притежателите на свинефермата край русенското село Голямо Враново завиха, че отхвърлят да стартират умъртвяване на прасетата. В петък проба от свинекомплекса сподели съществуване на вируса, само че желаят удостоверение от още проби. „ Аз апелирам организацията по храните да позволи да се създадат проучване на тези животни, които са паралелно на тези, които са изолираните ”, сподели доктор Миленка Димитрова - притежател на свинекомплекс в Голямо Враново.

Здравите свине се отглеждали в пространства с климатични тунели, по тази причина от комплекса се надяват, че няма да ги евтаназират. „ Досега няма подобен случай, при който да са непокътнати тези животни ”, сподели доктор Цвятко Александров.

Резултатът от пробите се чакат през тази седмица. Ако те са позитивни прасетата в Голямо Враново ще бъдат евтаназирани и загробени.

От земеделското министерство разпоредиха всички площадки за загробване да бъдат неотложно тествани от ветеринарните управляващи, с цел да не се губи време в случай че зародят нови огнища на заболяването.

А страхът от болестта обхвана животновъди и стопани и в Южна България. На доста места тече преброяването на нерегистрираните свине, а другаде хората започнаха сами да колят животните. Полиция пази старопланинските проходи за нерегламентиран транспорт на свине.

Източник: Nova

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР