Военен преврат в бедна африканска държава - за голямо съжаление,

...
Военен преврат в бедна африканска държава - за голямо съжаление,
Коментари Харесай

Защо превратът в Нигер може да разтърси европейската енергетика

Военен прелом в бедна африканска страна - за огромно страдание, това е постоянно настоящ сюжет на Черния континент през последните повече от 60 години. Събитията в Нигер от последните дни, обаче, имат последствия в световен мащаб.

Към момента наподобява допустимо да ги усетим дори тук, в България.

Контекст : Нигер е западноафриканска страна, ситуирана в някои от най-сухите елементи на пустинята Сахара. 10 млн. души или близо 42% от популацията ѝ живеят в последна беднотия по данни на Световната банка. Земеделието в тези неблагодарни условия носи 40% от Брутният вътрешен продукт. Голям проблем са ислямските бойци и незаконните имигранти.
 От кои страни Съединени американски щати купуват уран за своите АЕЦ
От кои страни Съединени американски щати купуват уран за своите АЕЦ

95% от потребления уран е от импорт

Важни са обаче двете водещи експортни артикули на страната - златото и най-много уранът. 4% от международния му рандеман идва точно от Нигер. Африканската страна е втори водещ източник за Европейски Съюз с над 25-процентов дял.

Франция купува огромна част (около 18% съгласно Le Monde) от урана за своята атомна промишленост точно от някогашната си колония Нигер. Повечето от изобилните залежи в страната са открити от френски геолози през 50-те при търсене на медни руди. И през днешния ден тя държи боен контингент в страната.

Френската държавна компания Orano взе участие дружно с локалното държавно управление в взаимно сдружение, което ръководи добива. Няколко перспективни залежи в страната с присъединяване на задгранични вложители са на друг стадий на подготовка за рандеман. На този стадий обаче Франция е главен експортен пазар - една трета от добитото отива точно там.
 Франция внася рекордни за последните 30 години количества електрическа енергия от Германия
Франция внася рекордни за последните 30 години количества електрическа енергия от Германия

Износът в чужбина като цяло се повишил с съвсем 9%, като Германия е станала един от водещите експортьори в Европа

Още преди 3 години Resource World разяснява в собствен материал, че урановите залежи в Нигер са евентуален обект на интерес и от страна на Русия, която по това време стартира да развива енергийни планове в Африка. Нейните лични добиви не са доста по-големи и са в пъти по-малки от тези на международния водач Казахстан.

Какво се случи : На 28 юли военачалник Абдурахаман Чиани разгласи свалянето от власт на демократично определения президент Мохамед Базум и установяването на боен режим.

Това е пети прелом в Африка от 2021 година насам, като преди този момент държавните управления на Мали, Судан, Гвинея и Буркина Фасо бяха свалени. В някои от тях, както и в Централноафриканската република започнаха да работят съветски частни военни компании, а свързани с тях компании поеха залежи на разнообразни естествени запаси. Евгений Пригожин към този момент предложи услугите на " Вагнер " и на военната хунта в Нигер.
 Колко пари има
Колко пари има " Вагнер " и какви заплати заплаща на своите бойци

Метежниците в действителност са чиновници на огромна компания с интернационално наличие

Превратът в страната беше съпроводен от вълна на антифренски настроения, взлом на френското посолство, евакуация на западни жители и развяване на съветски флагове от тълпата. Париж спря финансовата помощ за страната, а Икономическата общественост на западноафриканските страни наложи наказания. Европейски Съюз и Съединени американски щати осъдиха преврата.

Детайли : Към момента границите и летищата на Нигер, която няма изход на море, са затворени и най-малко в кратковременен проект няма опция за експорт. От компанията Orano разясниха пред France 24, че на този стадий не престават своите действия и наблюдават развиването на обстановката - съвсем всичките им чиновници в Нигер са локални.

Превратът обаче може да задълбочи дългогодишния спор сред двете страни за цената, на която Париж купува добития уран, както и за сигурността на тези, които го добиват.
 Европейски Съюз спори за нуклеарната сила, а Полша ще строи първата си АЕЦ
Европейски Съюз спори за нуклеарната сила, а Полша ще строи първата си АЕЦ

Страната избра американската Westinghouse за реализатор

Какво ще се случи, в случай че Нигер просто " скъса " с Франция? Това е значим въпрос освен за втората най-голяма стопанска система в Европейски Съюз, която разчита на АЕЦ за 70% от своята електрическа енергия и която печели по над 3 милиарда евро годишно от износа ѝ.

На висше експертно и политическо равнище този сюжет би трябвало деликатно да се следи и в България. В края на 2022 година за доставка на свежо нуклеарно гориво за VI енергоблок. Първата партида би трябвало да пристигна при започване на 2025 година
 Спирането на 6-и блок на АЕЦ
Спирането на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " може да докара до загуби от 7 милиона лв. дневно

Преодолими ли са финансовите загуби, за Money.bg разяснява енергийният специалист Иван Хиновски

Има ли заплаха да не пристигна? " Франция не е подвластна от нито едно находище, компания или страна, когато става дума за сигурността на доставките за електроцентралите си ", съобщи в края на юли пред Politico неназован френски държавен представител. Важно е да се означи, че той засяга личните АЕЦ на Франция, а не горивото за експорт.

Според France 24 има кой да размени Нигер - главните снабдители за Франция са Казахстан (20%) и Австралия (19%), а делът на Узбекистан пораства стабилно през последните години. Пред " Ройтерс " и от европейската нуклеарна организация Euratom обявиха, че, въпреки една четвърт от урана им да е нигерски, нямат опасения в кратковременен проект, защото разполагат с нужните ресурси.

Никой обаче не се наема да каже какво ще се случи при дълготрайно излизане на Нигер от пазара.
 Двете страни, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света
Двете страни, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Включени са и задграничните планове на двете страни водачи в нуклеарната енергетика

От друга страна : Макар нуклеарното гориво да не е основен съставен елемент в цената на силата от АЕЦ, евентуалните проблеми с неговото набиране ще са тестване за Европа, която се пробва да понижи зависимостта си от Русия в енергийния бранш.

Събитията в Нигер може да откажат Европейски Съюз най-малко на този стадий да глоби съветската атомна енергетика, разяснява пред Politico енергийният специалист Пхук-Вин Нгуен от Института " Жак Делор " в Париж.
 На фона на тежки наказания - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари
На фона на тежки наказания - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари

Корабите ще работят във водите на Северния морски път

Какво следва: На този стадий ген. Чиани не се огъва пред интернационалния напън да освободи демократично определения президент на Нигер, само че съгласно разбор на Foreign Policy цялостният раздор не е необратим - превратаджиите са водени не толкоз от идеология, колкото от персонална упоритост. Вече се прокрадват информации за различия вътре в хунтата.

Според FT тук въпросът е дали тя ще одобри с отворени прегръдки " Вагнер " и Русия, или ще бъде открит път към прагматични връзки и деескалация със западните страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР