Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании,

...
Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании,
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: В разследването на Nexo няма нищо политическо, работим стриктно само по доказателства

Водят се договаряния с една от най-големите интернационалните одиторски компании, на която ще бъде предоставено да извърши повсеместен одит на Nexo - на нейната активност и финансовите потоци. Това разгласи в ефира на NOVA по NOVA шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.
 
" Необходим е доста сериозен и акуратен финансово-разузнавателен разбор. Именно той ще бъде предоставен на тази - една от най-големите, международни компании, които се занимават с сходни следствия. Имат извънредно богат опит и престиж ", добави той. Четирима души са с обвинявания във връзка със схемата. За тях Сарафов сподели: " Техният профил е високоинтелигентни, извънредно образовани - в най-реномираните международни университети. Хора, които са жители на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от " Обеля ", а в действителност едни от най-високоинтелигентните хора ", посочи той.
 
Това е комплицирана скица, освен за вас, а за всеки. Нищо не може да се изясни просто. Тук са нужни с изключение на познанията на закона, само че и познания от финансовата област, от сферата на най-новите модерни IT технологии. " Ние сме адвокати, само че имаме Отдел " Киберпрестъпления ". Там сътрудниците са минали доста обучителни курсове по тази тематика ", съобщи Сарафов. Той не пожела да удостовери дали Антоний Тренчев е един от разследваните.
 
По думите му двама души от упрекнатите са в неопределеност. " Според нас не са в страната, макар че справката на граничен надзор демонстрира, че са тук ", сподели той. " Това са жители на света. Светът е дребен за такива хора. Те разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия, имат жилища по целия свят, може да са на всички места ", съобщи той. Според него това следствие ще продължи дълго време.
 
Той отхвърли обвиняванията, че претърсванията са били направени жестоко и съпроводени с принуждение: " Това е неуместно. Има доста хора на терен, няма такова нещо, това е надалеч от истината ", сподели Сарафов. " В нашето следствие няма нищо политическо. Кой е забъркан, ще се откри занапред, ние работим прецизно единствено по доказателства ", сподели той.
 
Той не удостовери или отхвърли дали Демократична България в действителност е финансирана от тази компания. " Това не е предмет на нашето следствие. Ако въпреки всичко някой политик има отношение към активността на някоя незаконна скица, той ще бъде разпитан ", сподели той.
 
Както през вчерашния ден стана ясно, част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в Даркнет – основания в Русия " Hydra Market " и опериращата от Москва криптоборса " Гарантекс ", се оказва разследваната у нас и в още няколко страни криптопирамида Nexo. Офисите на основаната от четирима българи и ръководената от някогашния народен представител от " Реформаторския блок " Антони Тренчев корпорация бяха щурмувани в четвъртък от над 300 души – прокурори, следователи и сътрудници на ДАНС дружно с задгранични сътрудници поради следствие за пране на пари, измами на инвеститори и нарушение на глобите против Русия.
 
На брифинг през вчерашния ден с присъединяване на основния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и шефа на отдел " киберсигурност " в Национална следствена служба Светослав Василев, от държавното обвиняване дадоха детайлности по мегаоперацията. От тях стана ясно, че тя е провеждана в съдействие с английските служби, като към този момент са повдигнати обвинявания на четирима души. Двама се търсят, а на други двама е наложена мярка за неотклонение от по 1 млн. лв..
 
Макар от държавното обвиняване да не оповестиха имената, импровизирано се твърди, че търсените са самият Антони Тренчев и другият мотор на криптопирамидата, която за 5 години е превъртяла оборот от над 94 милиарда $ – съоснователят и някогашен акционер във компанията за бързи заеми " Кредисимо " - Коста Кънчев. Оказва се, че ръководената от тях криптопирамида е работила като съществена частица при разплащания, правени от интернационалния незаконен свят и от хора, финансиращи тероризъм.
 
Така, след 5 април 2022 година, когато от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати постанова наказания на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават огромна част от транзакциите на интернационалната престъпност) – основания в Русия " Hydra Market ", както и против записаната в Естония, само че оперираща от Москва криптоборса " Гарантекс ", от нея са засечени общо 23 транзакции към Nexo. От самото известие на OFAC излиза наяве, че глобите против " Hydra Market " и Гарантекс се постановат като ясно доказателство за напъните на службите в Съединени американски щати да не позволяват " играчи като тях съзнателно да заобикалят разпоредбите против прането на пари и битката против тероризма ".
 
Противозаконна активност, която Nexo е подкрепило, участвайки в транзакциите от " Гарантекс ", направени след налагането на глобите. Такива прочее е имало към криптопирамидата, още веднъж в прорез със наказания, само че този път на Организация на обединените нации – и от иранската борса Nobitex. Засечени са и транзакции през Nexo на човек от палестинската терористична организация " Хамас " Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за тях е пристигнал от израелските служби.
 
Брифингът хвърли светлина и върху ролята на някогашния финансов министър и сегашен съпредседател и народен представител от " Продължаваме промяната " Асен Василев. Още в четвъртък се появиха подозрения за прекомерно тясно взаимоотношение сред Василев и Nexo, които в петък сутринта бяха доказани и от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Той разгласи, че ексфинансист №1 е бил постоянен посетител в седалището на Nexo в София.
 
Макар на конференцията от прокуратурата да не назоваха Василев поименно те показаха, че един от очевидците по следствието е разказал за " среща в Министерството на финансите сред сдружения, занимаващи се с криптовалута и някогашен министър на финансите ". Въпросната намира се случила преди към половин година – т.е. когато постът бе заеман точно от Василев, а на нея било обсъждано по какъв начин да се сътвори механизъм, през който системата за разплащания БОРИКА да бъде употребена и за разплащане с криптовалути и превалутирането им в левове.
 
Любопитен миг е, че въпросната среща е била защитавана в загадка от МФ, тъй като от министерството не са разгласявали за провеждането й. Самият Василев обаче, по-рано през 2022 година, в изявление за Блумбърг разгласи, че се " изследват благоприятни условия в диалози с Българска народна банка и някои от играчите в криптоиндустрията за основаване на механизъм за заплащания с криптовалути ". Темата за публично въвеждане на разплащания с криптовалути постоянно е пораждала кавги поради подозренията, че по този метод ще се отвори врата за пране на пари и за заобикаляне на регулациите във финансов проект. Съмнения, които сходна държана в загадка среща единствено подхранват. Именно по тази причина провеждането й в българското Министерство на финансите поражда десетки въпроси, само че в това време присъединяване на Асен Василев в този развой надалеч не е изненадващо заради излезлите нескрито при експлоадирането на аферата с Nexo тесни връзки сред Политическа партия и криптопирамидата на Антони Тренчев от една страна и сред тях двете с кръга " Капитал " на Иво Прокопиев от друга.
 
Ролята на Политическа партия, освен това в лицето персонално на съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев, като проводник на ползите на Прокопиев в политиката е ноторно известна, като през последната над година излязоха десетки доказателства за нея. От четвъртък насам пък стана ясно, че съществени играчи в Политическа партия, измежду които досегашният мандатоносител на групировката и народен представител от нея – Настимир Ананиев, и някогашният парламентарист от Политическа партия Александър Ракшиев, са директно свързани с Nexo. Вторият е бил акаунт управител в криптопирамидата в продължение на две години – от 2019 година до 2021 година А първият е дълготраен сподвижник на основателя на платформата Антони Тренчев и някогашен негов съучастник във " Форекс Капитал ".
 
Взаимовръзките сред Nexo, Политическа партия и кръга " Капитал " на Прокопиев надалеч не завършват с това. Вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е някогашен върховен чиновник на издателската империя на Прокопиев " Икономедиа ", като от 2013 до 2018 година е бил неин основен механически шеф. Напуска групата, с цел да премине на работа точно в Nexo, само че с това връзките му с кръга " Капитал " надалеч не завършват. Дори в противен случай – процъфтяват, като брачната половинка на Прокопиев и шеф на " Икономедиа " – Галя Прокопиева, непрекъснато разяснява негови постове в обществените мрежи, а той самият също толкоз непрекъснато взе участие в начинания, свързани с разплащанията в криптовалути на " Капитал ".
 
Колаборация, която надалеч не е изненадваща поради обстоятелството, че за петте години от съществуването на Nexo изданията на " Икономедиа " действително работят като рекламна платформа на криптобанката, като единствено в " Капитал " формалните рекламни изявления са над 20, а общо материалите за Тренчев и компания – над 100. Ролята на " Капитал " и останалите издания от " Икономедиа " като промоутъри на Nexo, несъмнено, надалеч не е била безплатна, като изявленията са заплащани. При това със средства, които сега са обект на следствие за пране на пари.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР