Водната стихия в Карловско е отнесла изключително здрави дървета, показа

...
Водната стихия в Карловско е отнесла изключително здрави дървета, показа
Коментари Харесай

Различни версии за Карловското бедствие: Сеч или друго е причината, питат се местните

Водната буря в Карловско е отнесла извънредно здрави дървета, сподели репортаж на БТВ от мястото. Различни са версиите за Карловското злополучие: сеч или друго е повода, питат се локалните.

Екип на БТВ потегли по пътя на реката в Балкана, с цел да види за какво над 10 000 кубически метра дърва се свлякоха и отнесоха къщи, пътища и улици. 

От високото са се свлекли дървета, камъни и скална маса. На 6 места гората безусловно е прорязана. Водата е проправила нов път и е свлякла камъни със себе си, споделя кореспондент от мястото. 

200 литра на квадратен метър за 14 часа си го представям като на един квадрат да сложиш два метра вода. Запушило е дерето и е станал яз. Гората безусловно е прорязана. Мъничкото дере в този момент е голяма бездна от 7-8 метра, споделя Симеон от село Слатина.  

За тази година са издадени 56 позволителни за сеч за 12 500 кубика дърва. Но на този стадий няма данни сечта да е причина за бедствието, съгласно експерти. Въпреки че нагоре в гората има отсечени дървета. Още по-нагоре има десетки повалени вековни дървета. Ерозия се стопира посредством създаване на баражи и залесяване на наносите съгласно еколози. Но това е правено последно преди към 100 години. Разредена гора може да е повода. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР