Водещи юристи се обявиха срещу широко рекламираната промяна в Наказателния

...
Водещи юристи се обявиха срещу широко рекламираната промяна в Наказателния
Коментари Харесай

Водещи юристи се обявиха против промените в НК за домашното насилие

Водещи адвокати се оповестиха против необятно рекламираната смяна в Наказателния кодекс (НК), импортирана от Корнелия Нинова и половината от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Въпросното изменение бе стартирано като сурогат на Истанбулската спогодба.
Със законопроекта се предлага съзнателно породената междинна телесна щета на непосредствен родственик или брачен партньор от закононарушение от частен темперамент да стане закононарушение от общ темперамент. Сега тези закононарушения се санкционират единствено откакто потърпевшия самичък подаде просба в районния съд и завоюва делото. Ако поправката бъде призната, това ще значи наложителна интервенция на прокурор, неспособност след това да се отдръпна жалбата, както и осъществяване на следствени дейности.
В събота водещият експерт в региона проф. Пламен Панайотов подложи на сериозна рецензия всички импортирани 7 законопроекта за промени в Наказателен кодекс. Наказателен кодекс се третира като панацея за решение на всички обществени проблеми, само че това няма нищо общо с действителността, съобщи професорът по наказателно право, който е и началник на катедрата по наказателноправни науки в Софийския университет. Той подлага на критика и промените, предлагани от Българска социалистическа партия. Според него, в случай че двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата ще се намесва директно и ще вкарва и двамата в пандиза.
Проектът на Българска социалистическа партия е подложен на критика и в мнение на Върховния касационен съд, обещано по искане на ръководителя на Народно събрание. Според Върховен касационен съд нищо не постанова нуждата от тази смяна . Наказателно-процесуален кодекс и в този момент дава опция на прокурор да встъпи в делата за междинна телесна щета сред родственици, когато реши. Включително има хипотези, при които прокурор служебно може да образува досъдебно произвеждане - при беззащитност или при взаимозависимост от причинител на закононарушение. Съдиите настояват, че когато делото се гледа по частен път, се преглежда единствено от съд и това обезпечена по-бързото привършване. Те считат, че намесата на страната би трябвало да е лимитирана и да се дава опция потърпевшият да може да отдръпва жалбата и делото да може да се приключва.
Промяната е подложена на критика и от Министерството на правораздаването. То твърди, че би трябвало сложен метод, а не промени на парче. Министерство на правосъдието твърди, че смяната ще коства пари.
Българска социалистическа партия предлага и по-тежко незаконен състав на разстройване на правосъдно решение или заповед за отбрана от домашно принуждение. Тук няма забележки от Върховен касационен съд, само че Министерство на правосъдието назовава тази смяна неоправдана, написа Сега.
Според Наказателен кодекс телесната щета е междинна, в случай че е породено трайно намаляване на зрението или слуха, трайно затрудняване на речта, на придвижването на крайниците, снагата или врата, на функционалностите на половите органи без причиняване на детеродна некадърност. Средна телесна щета има и при строшаване на челюст или изтребване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето, обезобразяване на лицето или на други елементи от тялото, непрекъснато разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, краткотрайно рисково за живота, както и пострадвания, които проникват в черепната, гръдната и коремната празнина.
Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане всъщност делото, по което би трябвало да реши дали Истанбулската спогодба опонира на главния закон. За докладчик е избран арбитър Анастас Анастасов, който преди беше народен представител от ГЕРБ. Искането до Конституционен съд е на 75 народни представители от ГЕРБ. Правителството изтегли конвенцията от Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР