Водещи изследователи обръщат поглед към миналото като към ръководство, за

...
Водещи изследователи обръщат поглед към миналото като към ръководство, за
Коментари Харесай

Искате да сте готови за изкуствения интелект? Надникнете в миналото

Водещи откриватели обръщат взор към предишното като към управление, с цел да предвиждат по какъв начин генеративният изкуствен интелект може да повлияе на пазара на труда през идващите години и десетилетия.

Insider насочва към четирима от тези специалисти въпроса по какъв начин новите технологии преди AI са повлияли на специалностите в предишното, какво значи това за бъдещето и по какъв начин може да се подготвим.

Според Итън Молик, доцент по предприемачество и нововъведения в Университета в Пенсилвания, който изисква от своите студенти да употребяват ChatGPT, в исторически проект автоматизацията, задвижвана от технологиите, е изместила някои работни места, само че е основала по-добри нови и е нараснала позициите в дълготраен проект.

Големият въпрос е дали новата епоха на изкуствения разсъдък ще има сходна история.

" В кратковременен проект ще има доста разтърсвания. Не разполагаме с явен модел. Това е най-бързо възприеманата технология с общо предопределение, която в миналото сме виждали и не знаем какви са нейните благоприятни условия. ", дава отговор доцентът.

Едно, с което всички наподобява са съгласни, е, че AI ще усили общата продуктивност. Очаква се това да спомогне за стимулиране на стопанската система и пазарите.

Но Карл Бенедикт Фрей, икономист от Оксфорд, който е съавтор на отчет 2013 година, съгласно който 47% от всички работни места в Съединени американски щати са изложени на риск да бъдат сменени от автоматизация още през 2020 година, счита, че има тънка граница сред това AI да оказва помощ на служащите и да им вреди. " Асистентите с изкуствен интелект, които проучват позвъняванията на телемаркетите и дават рекомендации, се образоват с крайната цел да ги заменят ", изяснява той.

За историческа информация, Фрей показва специалността на осветителите – служащите от 19-ти век, които са носили тежки факли и стълби, с цел да палят газовите лампи, които са осветявали улиците през нощта.

Когато в края на XIX в. в Съединени американски щати стартира да се употребява електрическо осветяване, стълбовете към момента имат ключове, които се ръководят от хора. Но в последна сметка подстанциите стартират да ръководят уличните лампи, автоматизирайки работата на осветителите в огромен мащаб.

Линдзи Реймънд, докторант в MIT Sloan School of Management, която преди този момент е работила като икономист в Белия дом, разяснява пред Insider, че в доста промишлености може да се получи друг исторически образец. Тя показва изобретяването на памукопресата в края на 1700 година

" Това направи хората производителите на памук и памучни платове доста по-продуктивни. Но цената падна толкоз, че настъпи голяма смяна в търсенето на памука, тъй че заетостта набъбна. ", изяснява докторантът.

Макар че това е подобаващ исторически образец, би трябвало да признаем, че по това време в американската история работодателите запълват доста от свободните места в промишлеността с хора в иго.

Реймънд показва представителите за обслужване на клиенти като евентуален образец за сходен сюжет в деяние. " Като част от пандемията и смяната към извършване на покупки  онлайн, множеството компании означиха голямо нарастване на търсенето на благоприятни условия за онлайн поддръжка на клиенти. При това състояние не чакам да има негативни последствия за заетостта ", добавя Реймънд.

Ученият предизвестява, че изкуственият разсъдък може да докара до нежелани резултати за чиновниците в областта на обслужването на клиенти, изключително в случай че чатботовете за станат доста по-способни и усъвършенствани. Ползите за продуктивността биха могли да доведат до увеличение на конкуренцията и понижаване на заплатите. Нещо повече, същият сюжет евентуално би могъл да се развие и в други специалности.

Работен документ от април на Националното бюро за стопански проучвания предлага данни в поддръжка на тази концепция: Най-новият и най-лошо работещ чиновник в областта на обслужването на клиенти в тяхното изследване е отбелязал максимален растеж на продуктивността благодарение на AI. Това би могло да докара до доста понижаване на междинните заплати.

Одед Нетцер, професор в бизнес учебното заведение в Колумбия, към момента вижда метод по-опитните чиновници в областта на обслужването на клиенти да запазят работните си места. " С усъвършенстването на изкуствения разсъдък чакам той да размени някои от дилемите на кол-центъра, където хората ще би трябвало да бъдат специалисти в региона и да се оправят с по-трудни въпроси ", изяснява той.

Може ли AI да преодолее решаващите " три трудности " в работата?

Степента, в която изкуственият разсъдък измества хората, ще зависи от това какъв брой бързо той се оправя с това, което Молик назовава " трите равнища " на работа: задания, работни места и системи. Дори когато изкуственият разсъдък стане ловък в толкоз доста задания, че може да размени едно работно място, остава последната " систематична " спънка.

" Да кажем, че AI става по-добър в диагностицирането от вашия доктор в кратковременен проект или че е по-добър в преподаването от мен. Все още ще е належащо доста време за смяна, тъй като системите се трансформират дълго време. Учениците чакат да видят човек в класа, а не AI. ", добавя ученият.

Проучванията са открили, че " най-креативните, най-високоплатените и най-образованите работни места " е най-вероятно да бъдат трансформирани, а не безусловно изместени и че най-близкото нещо до този развой е преводаческата промишленост, където човешките преводачи към момента са в играта, само че могат да се сблъскат с спомагателни проблеми в идващите години.

Според Молик, автоматизацията на телефонните оператори в края на 19-ти век, постоянно срещана специалност за дамите, допуска, че при изместване на работните места по-възрастните служащи могат да бъдат затруднени.

" Тогава младите дами са могли да се приспособят, да намерят нова работа и да се приспособяват. Но по-възрастните получиха пожизнен удар върху заплатите - в никакъв случай повече не съумяха да си намерят толкоз добра работа. ", изяснява той.

Молик има един съвет за служащите, които желаят да се приспособяват към изкуствения разсъдък през идващите години: Вместо да се фокусирате върху дилемите, които AI не може да извършва, научете се по какъв начин да го употребявате, с цел да станете по-продуктивни. " Не можете безусловно да заложите, че изкуственият разсъдък е неприятен в нещо в този момент и постоянно ще бъде неприятен. Вместо това, помислете по какъв начин може да го употребявате, с цел да вършите работата си по-добре ", поучава той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР