Водещ икономист от най-голямата агенция за кредитен рейтинг в света

...
Водещ икономист от най-голямата агенция за кредитен рейтинг в света
Коментари Харесай

Статутът на долара е застрашен на фона на задаващата се дългова криза

Водещ икономист от най-голямата организация за кредитен рейтинг в света допуска, че статутът на щатския $ като международна аварийна валута сега последователно понижава.

Пол Грюнвалд, основен икономист на Standard and Poor’s Global (S&P), неотдавна приказва на конференция в Лондон и съобщи, че въздействието на $ не е толкоз мощно, колкото беше преди.

Грюнвалд загатна, че заради налагането на нападателни наказания от страна на Съединени американски щати на Русия в отговор на техния спор, разнообразни страни са почнали да изследват различни валути за търговия, вместо да разчитат само на $.

Някои страни също по този начин усилват златните си запаси. Тази смяна демонстрира все по-голямо “ ” на превъзходството на $, защото други валути, като китайския юан, набират известност в интернационалната търговия.

Икономистът призна, че щатският $ ще остане водеща международна валута, само че преобладаващата му позиция евентуално ще намалее с течение на времето.

Това мнение се споделя и от някогашния ръководител на Камарата на представителите Пол Райън, който изрази угриженост по отношение на възходящия дълг на държавното управление на Съединени американски щати, който може да заплаши статута на $ като съществена международна аварийна валута.

Райън посочи, че страната върви към дългова рецесия и несправянето с този проблем може да навреди на позицията на $ като водеща международна аварийна валута. Като не подхваща подобаващи ограничения за справяне с възходящия проблем с дълга, управлението на Съединени американски щати може би несъзнателно доближава $ към загуба на настоящия му статут.

В резюме, специалистите следят последователно изместване на щатския $ като безспорна международна аварийна валута, като други валути получават все по-голямо значение в интернационалната търговия и икономическите транзакции. Решаването на дълговата обстановка от страна на държавното управление на Съединени американски щати внася спомагателна неустановеност в бъдещата роля на $ в международния финансов пейзаж.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР