Водени от каузата за утвърждаване на темата за донорството и

...
Водени от каузата за утвърждаване на темата за донорството и
Коментари Харесай

Лекари от болницата в Търново провеждат информационна кампания за донорството

Водени от идеята за одобряване на тематиката за донорството и трансплантациите в медиите и обществото, координаторите по донорство в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново не престават своята осведомителна акция. По този мотив доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова приказваха за донорството пред преподавателския състав на СОУ „ Вичо Грънчаров “ в Горна Оряховица. Школото се слави с дългогодишна традицията, като съумява да вплита в актуалното образование на учениците си освен обич към науката и родината, само че и планетарно мислене, приемливост и отговорност към света.

Около 50 са преподавателите в СОУ “Вичо Грънчаров ”, а срещата с тях бе първа по рода си. За сметка на това, учениците, които членуват в БМЧК от горнооряховското учебно заведение имат няколко визити в Отделението по анестезиология и интензивно лекуване на регионалната болница в остарялата столица. През март предходната година младите червенокръстци се образоваха на тематика първа долекарска помощ. През октомври 2017 година децата още веднъж гостуваха в регионалния стационар и се включиха в самодейност, отдадена на донорството.

Информационната акция на доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова ще продължи измежду студентите и преподавателите във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий ”.

“Донорството избавя човешки животи, когато за някого към този момент няма надежда”, уверена е доктор Маринова. Тя цитира 18-годишния Мартин с трансплантирано сърце: “Не вземайте вашите органи в Рая! Бог знае, че те са нужни тук, на Земята. ”

По данни на Изпълнителна организация трансплантация сега 1008 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 44-ма чакат за трансплантация на черен дроб, 39 са чакащите сърце, 16 чакат да получат бял дроб, а други 11 души – панкреас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР