Водата е източник на здраве и красота, но вероятно знаете

...
Водата е източник на здраве и красота, но вероятно знаете
Коментари Харесай

Водата в козметиката – всичко, което трябва да знаете!

Водата е източник на здраве и хубост, само че евентуално знаете това. Освен това е съществена съставна част на доста артикули за грижа за кожата и се счита, че съставлява до 70% от състава на козметиката. Важното е, че не работи като пълнител – нужна е, тъй като всмуква и извлича съединения от други съставки. Благодарение на това козметиката е по-достъпна и щадяща кожата ви. Научете повече за водата в козметиката!

Водата постоянно е съществена съставна част в продуктите за грижа и хубост, които употребявате всеки ден. Това приказва доста за значимостта му. Можете да го намерите в кремове, лосиони, артикули за баня, почистващи препарати и даже грим.

Козметиката може да се съпостави с човешкото тяло и се състои от към 60-70% вода. В козметиката може да има даже повече – т.е. до 80%. В тази публикация ще разбираем за какво водата в козметиката е значима.

Ролята на водата в козметиката

Когато става въпрос за грижа за кожата, евентуално знаете кои съставки са потребни за кожата ви. Например, търсите мощно овлажняващи субстанции като хиалуронова киселина или алое вера, или формули, които не запушват порите на кожата.

Вижте още:

Ако сте почитател на натуралната козметика, би трябвало да се фокусирате върху съставки като растителни екстракти, дейни витамини и антиоксидантни съединения и по-късно се уверете, че съставът не съдържа изкуствени аромати, оцветители или други съединения, които се смятат за противоречиви. Но какво да кажем за водата?  Трябва ли да участва в състава на козметиката или не?

Нека стартираме с това защо е водата в козметиката. Водата е известна като повсеместен разтворител, което значи, че разтваря повече субстанции от всеки различен химикал – това е всъщност по този начин. Така че не би трябвало да е изненада, че тя е главната съставна част на огромна част от козметиката.

Двете съществени аргументи, заради които водата се употребява в козметиката:

  • Тя е разтворител и точно в нея съединенията, съдържащи се във формулата, в това число кондициониращи и измиващи сътрудници, се разтварят
    използва се за емулгиране на масла, с помощта на което се получава кремообразна консистенция
  • Важно е, че водата не се смята за пълнител, защото извършва характерни функционалности – всмуква и извлича съединения от други съставки, като по този метод прави продукта по-достъпен за кожата. Ето за какво водата постоянно е първата съставна част в INCI Международна номенклатура на козметични съставки ).

Ползите от водата в козметиката

Добавянето на вода към продукта го прави по-гладък и по-лесен за разнасяне, което е добър контраст на богатите масла и лосиони за тяло. Освен това водата, присъстваща в козметиката, има няколко преимущества за хубостта.

Водата в козметиката работи като чудесна основа, тъй като е хипоалергенна, естествена без аромат и има невисок риск от причиняване на нежелани реакции. Ако изберете артикули от висок клас, като първокласна козметика, прибавянето на вода ще ви накара да употребявате продукта по-дълго, като в същото време запазите високите свойства и успеваемост на употребяваните дейни съставки (не забравяйте, че водата е разтворител тук). Козметиката с доста вода може да бъде привлекателна заради своята лесна и лека за нанасяне форма.

Нека прибавим, че кожата се нуждае от вода, с цел да поддържа водно-липидния си баланс. Много кожни проблеми, като липса на разтегливост, мекост и гладкост, се дължат на неналичието на вода. Най-често обаче става дума за доставяне с вода извън, защото водата в козметиката не играе козметична или грижовна роля.

Каква вода се употребява в козметиката?

Поради обстоятелството, че водата е една от главните съставки на козметиката, нейното качество оказва доста въздействие върху нейното качество и свойства. Ето за какво е толкоз значимо водата да бъде пречистена (тук най-често се употребява методът на противоположна осмоза). Водни съставни елементи като хидролати, термални или олигоценски води също могат да се употребяват вместо или в допълнение.

Олигоценовата вода се характеризира с изключителна непорочност и натурален състав, а също по този начин съдържа силициев диоксид, магнезий, калций, флуор, желязо и селен. От друга страна, термалните води демонстрират лечебни свойства, микробиологично чисти са и богати на микроелементи.

Козметика на водна основа

Наличната козметика, изключително кремовете за лице, може да бъде на маслена или водна основа. Както се досещате, главната овлажняваща съставна част на последния е водата, дружно с течни съставки като екстракти и хидролати. Част от тази вода ще попие в кожата след нанасяне на козметика, а част ще се изпари.

За да се предотврати изпаряването, към козметиката постоянно се прибавя овлажнител като глицерин, аминокиселини, пептиди, урея и хиалуронова киселина.

Интересното е, че козметичният артикул на водна основа (овлажнител) може също да съдържа масло или оклузивни омекотители, с цел да предотврати изпаряването на водата.

Козметиката на водна основа е кремове, лосиони или гелове. Основната разлика сред тях е количеството вода, което въздейства върху консистенцията и чувството за нанасяне.

Кремовете имат минимум количество вода, тъй че имат по-гъста консистенция от лосионите и геловете. Овлажняващият воден гел има високо наличие на вода, което го прави лек и по-малко устойчив.

Лосионът на водна основа е в средата – има повече вода от кремовете, само че по-малко от геловете. Така че, в случай че търсите лек овлажнител, има възможност най-хубавият ви избор да бъде под формата на кремообразен лосион или гел.

Безводни формули – какво е това?

Водата се употребява освен като съставна част в козметиката, само че и в целия индустриален развой, да вземем за пример за измиване или изплакване на съставки, принадлежности и индустриална линия. Оказва се, че продуктите могат да бъдат проектирани по този начин, че да понижат потреблението на индустриална вода, вода в рецептата или вода, която е нужна за потребление на продукта (например шампоанът изисква вода за разпенване). Козметиката, която не съдържа вода, става все по-популярна.

Формулите без вода се появяват във всяка от групите козметика за грижа за косата, кожа и грим. Добър образец са балсами за разчистване на косата (шампоан и еликсир в едно) или сухи шампоани, които разрешават по-малка консумация на вода пред потребителите.

Безводната козметика постоянно е по-скъпа от обичайна, тъй като цената на нейното произвеждане е по-висока – това се отнася както за употребяваната технология, по този начин и за съставките. Зад цената обаче има и преимущества, като по-добра успеваемост, успеваемост на козметиката, грижа за екологията, както и нетоксични формули.

Може ли да употребявате козметика с вода през зимата?

Много хора считат, че през зимата би трябвало да преминете от овлажняваща козметика към подхранваща, в това число козметика, предопределена за зимна грижа за кожата.

След нанасяне на козметика върху кожата, съдържащата се в него вода се изпарява непринудено в границите на към 10 минути – което е почти времето, което ни лишава, с цел да се подготвим за излизане на открито през зимата.

Необходимостта от наново нанасяне на козметиката, да вземем за пример в планината или на ски писта, също не би трябвало да провокира терзания. Температурата на кожата няма да разреши на нанесения крем да замръзне.

Факт е, че мазните формули укрепват естествения предпазен пласт на кожата и предотвратяват загубата на вода от епидермиса. При зимните грижи се предлага съществуването на съставки с омекотяващи свойства, като натурални масла и восъци. Тези съставки обаче оставят транспарантен, лоен филм върху кожата, който не всеки харесва и който не работи за всеки.

При избора на козметика би трябвало да се ръководите на първо място от вида кожа и нейните потребности. През зимата не е нужно да се отказвате от овлажняваща козметика, само че би трябвало да сте сигурни, че козметиката в студа не дехидратира и вярно защищава кожата от заледяване и вятър. За задачата си коства да разгледате състава на козметиката от позиция на съществуването на овлажнители.

Овлажнители, като хиалуронова киселина, глицерин, урея или дестилат от алое, мощно свързват водата в епидермиса и съвършено овлажняват кожата, Но при заледяване ще работят тъкмо противоположното. За да се избегне това, овлажнители би трябвало да се употребяват дружно с омекотители през зимата. Ако нанесем слънцезащитен крем или течна основа върху крема, тогава поддържаме салдото, който е ключът към триумфа.

Водата в козметиката – резюме

Водата е една от главните съставки на козметиката и най-често се появява преди всичко в INCI. Въпреки че актуалните трендове са по-скоро към формули без вода и/или подмяна на водата с други течни субстанции, тя е нужна в козметиката. Тя извършва характерни функционалности и въздейства, наред с други по отношение на консистенцията и метода на разпространяване на продукта. Наличието му обаче не значи, че кожата е мощно овлажнена, тъй че когато търсите артикул за себе си, не забравяйте да ревизирате състава.

Само синергичният резултат на съдържащите се дейни съставки, като подсилване на естествената хидролипидна преграда на кожата и обезпечаване на отбрана против трансепидермална загуба на влага, ще обезпечи резултата на гладка и мощно хидратирана кожа.

Разбира се, не забравяйте – хранете се здравословно и пийте задоволително течности на ден – кожата ви би трябвало да е хидратирана от вътрешната страна!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР