Водата е един от най-важните изчерпаеми природни ресурси и рисковете

...
Водата е един от най-важните изчерпаеми природни ресурси и рисковете
Коментари Харесай

Грийнпийс: 70% от водата в България отива за охлаждане на ТЕЦ-ове

Водата е един от най-важните изчерпаеми естествени запаси и рисковете от дефицит в България порастват, сигнализира. Над 70% от общото количество вода, употребявано в България през 2019 година, е било предопределено единствено за изстудяване в енергетиката, главно на ТЕЦ-ове и в нуклеарните блокове, сочат на Националния статистически институт, представени от организацията.

" Грийнпийс " е пратила три въпроса за водата до шест политически партии, за които социологическите изследвания плануват присъединяване в 45-то Народно заседание. Организацията упорства тези, които желаят да ръководят, да имат визия и проект за потреблението на водните запаси на България. " Очакваме от тях обществено да заявят своята позиция и да се ангажират с опазването и съхранението на този (без)ценен запас. Ще отива ли водата за енергетика от предишния век или ще се употребява за хората ", питат от " Грийнпийс ". Организацията е разочарована, че множеството партии нямат визия за опазване на природата и подобряването на качеството на живот на хората.

Освен че употребяват вода, изкопаемите горива я и замърсяват. Производството на сила от въглищата, да вземем за пример, генерира огромни количества боклуци под формата на пепел, при чието предпазване постоянно се изпуска нерегламентирано замърсяване в околните водни басейни. " Какво е мнението ви по отношение на контрола върху замърсяването на водите от въглищни централи като и какви политики планирате в посока възстановяване на качеството на водите наоколо до такива уреди ", пита политиците природозащитната организация.

Според нея България има потребност от " водачи, които да не си затварят очите пред систематичните замърсители на околната среда ".

В България в сериозно застрашени от безводие региони са съсредоточени 90% от потенциала на въглищните Топлоелектрическа централа. " Седем електроцентрали с общ потенциал към 4 GW, работещи на приблизително натоварване от към 42%, употребяват 30.4 милиона куб. метра вода на година. Това количество се равнява на главните потребности от вода на 832 хиляди души за една година, в случай че на човек се поставят по 100 л. дневно. При прогнози за все по-непредсказуеми промени в съществуването на водните запаси се основава заплаха от неустановеност за произвеждане на сила, което толкоз мощно зависи от огромни количества вода ", показва " Грийнпийс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР