Вобщественото пространство витаят твърдения за политическа намеса в съдебната система

...
Вобщественото пространство витаят твърдения за политическа намеса в съдебната система
Коментари Харесай

Димитър Стоянов определи като фалшива темата за изпращане на български въоръжени сили в Украйна

Вобщественото пространство витаят изказвания за политическа интервенция в правосъдната система и тази тематика е доста по-адекватна от подправената тематика за изпращане на български въоръжени сили в Украйна. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов по отношение на изказвания в публичното пространство за постъпили претенции за изпращане на български бойци на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерството на защитата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Абсурдно е настояването за такова чуване ,

тъй като в Конституцията и Закона за защитата и въоръжените сили ясно е записано кой може да изпраща български въоръжени сили зад граница, уточни той.

В Украйна се води класическа война и в тази обстановка единственият орган, имащ право да вземе решение за изпращане

на въоръжени сили зад граница, е Народното събрание (НС), съобщи министър Стоянов. По време на служебния кабинет Министерството на защитата (МО) в никакъв случай не е имало желание и не е предложило на Министерския съвет вземането на решение за предложение към Народно събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна, добави той.

В осъществяване на решението на Народно събрание за оказване на поддръжка на Украйна в границите на задачата на Европейски Съюз

за военно подкрепяне на Украйна, държавното управление одобри решение на 15 февруари т.г., което планува България да изпрати до 50 военнослужещи като учащ екип по линия на европейската подготвителна задача EUMAM. Обучението ще се извърши единствено на територията на страна членка на Европейски Съюз, обясни министърът на защитата. Той уточни, че по отношение на неведнъж популяризираните спекулации, още на 17 февруари държавната осведомителна работа е уведомила, че български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна отвън територията на страните членки на Европейски Съюз.

Изслушването на министъра на защитата Димитър Стоянов по тематиката беше поискано от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ).

Даниел Лорер от обединението уточни, че то е във връзка „ изобилните изказвания както на партия „ Възраждане “, по този начин и на Българска социалистическа партия по време на последната предизборна акция “. " Лъжите, че, видите ли, някой ще изпраща български военнослужещи в Украйна са доста комфортни, те са същите като вашите неистини във връзка с имунизациите ", разяснява той. " Ако желаете да бъдете същински мъже, излезте и си признайте вандализма, който направихте в нашия град, и си изчистете постройката, която омърляхте ", прикани Лорер. 

Николай Дренчев от „ Възраждане “ разяснява ,

че не е видял въпроси към военния министър. Предлагам да освободим министъра, явно това не е чуване към него, а чуване към „ Възраждане “, прикани той.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че призовки на запасняци са употребявани във фейсбук групи като призовки за готовност ,

а те са рутинно деяние от десетилетия. Молбата ми е да обърнете внимание на връзката, с цел да не се поддават хората на някакви безумни вести, че ще изпращаме някакви войски в Украйна, тъй като това е безусловно подправена вест, прикани той. 

Министър Димитър Стоянов сподели, че МО постоянно са опровергавали подправените вести ,

в това число и тогава, когато е бил издигнат въпроса за осъществяване на Закона за запаса. Съгласно този закон, всяка година се вършат сверки на мобилизационния запас, изпращат се такива повиквателни, явяват се хората, само че това не би трябвало да бъде мотив по никакъв метод да се приказва за каквато и да е готовност, съобщи той. Мобилизация може да бъде оповестена с декрет на президента при оповестяване на военно състояние, може да бъде обща и частична, обясни той.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР