Внушенията са едни и същи от години, но думите вече

...
Внушенията са едни и същи от години, но думите вече
Коментари Харесай

Пропаганда в България: САЩ ви унищожават, Русия е спасителката

Внушенията са едни и същи от години, само че думите към този момент са други. Руската агитация в България изяснява света като геополитическа интрига, в която Съединени американски щати унищожава Европа, а Русия е тази, която ще избави континента, настояват откриватели. Руската агитация в България е повишена 10 пъти от началото на войната против Украйна. Това излиза наяве от проучване на Фондацията за филантропични и обществени проучвания (ФХСИ), заяви ръководителят ѝ Димитър Вацов, представен от " Свободна Европа ".

От началото на годината до 24 февруари 2022 година, когато Русия атакува Украйна, в българските онлайн медии е имало приблизително по 39 прокремълски публикации на ден. От началото на войната тази публикационна интензивност е повишена до приблизително 397 публикации на ден.

Авторите са изследвали само онлайн медиите и блоговете в България в интервала 1 януари – 17 април 2022 година Публикацията на цялостния текст на проучването следва. В момента е приключена единствено първата му част, която наблюдава растежа в броя на проруските публикации, както и основните послания, които се насочат посредством тях. През 2018 година ФХСИ проучва национал-популистката и проруската агитация в България за интервала 2013-2017 година Пристъпвайки към новото си проучване, създателите са открили, че езикът на пропагандата се е изменил, само че посланията са останали същите:

- Че Съединени американски щати, НАТО и Западните страни търсят международно владичество (използват се думи като „ груповият Запад “, „ анти-Русия “, „ дерусификация “);

- Че „ продажните “ демократични елити им оказват помощ в това (използват се думи като „ джендъри “, „ коментариат “, „ пискливи либерали “;

- Че Европа умира (използват се думи като „ пост-Запад “, „ протекторат [на САЩ] “);

- Че Русия се възражда и може да стане единствен избавител на Европа (използват се думи като „ високоточни [оръжия] “, „ съветска триада “, „ съветски свят “ (русский мир).

Отделни послания на съветската агитация са и изказванията, че глобите против Русия вредят единствено на тези, които ги постановат, както и изказванията, че Украйна се ръководи от неонацисти. Авторите са употребявали автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA, която индексира наличие от над 8000 уеб страницата и блога на български език. Търсачката ѝ разрешава да се откроят съответните публикации по основни думи.

Начело на уеб страниците, които съдържат проруска агитация, е Novini247, който е агрегатор (робот). " Любопитно е, че при премерване на речта на омразата против Истанбулската спогодба през 2017-2018 той отново беше отличник ", сподели Димитър Вацов за Свободна Европа. На второ място е уеб сайтът NewsFront – медия, записана в завладения от Русия Крим, който разгласява на 10 езика. В топ 10 на проруските уеб сайтове попадат още pogled.info, БЛИЦ, informiran.net и други.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР