Внучката на Мандела Золека почина на 43. Животът й беше пълен с трагедии, но тя прегърна неговото наследство

...
Внучката на Нелсън Мандела Золека почина на 43 годиниОт GERALD
Коментари Харесай

Внучката на Нелсън Мандела Золека почина на 43 години

От GERALD IMRAY Associated Преса26 септември 2023 г., 13:57 ч. Световно първенство в Южна Африка. Беше причинено от пиян шофьор и дойде, когато самата Золека беше дълбоко в зависимостта си от наркотици и алкохол и в болница след опит за самоубийство.

„Не бях виждал дъщеря си 10 дни, преди да почине, и не бях, защото избрах да употребявам наркотици“, каза Мандела в интервю с Асошиейтед прес през 2013 г. „Това очевидно е напомняне, че избрах зависимостта си пред децата си и трябва да живея с това до края на живота си.“

Мандела беше диагностициран с рак на гърдата едва година след смъртта на дъщеря й, което води до двойна мастектомия и изтощителна химиотерапия. Вторият й син се роди преждевременно през 2011 г., докато тя се лекуваше от рак и почина дни по-късно. Тя имаше четири оцелели деца към момента на смъртта си.

Тя издаде автобиография, озаглавена „Когато надеждата шепне“ през 2013 г. Тя се задълбочи в това, което тя нарече някои от „непоносимите обстоятелства“ в живота й и как необичайното детство изигра своята роля. В книгата тя разказва реалностите да бъдеш Мандела, когато Южна Африка беше в едни от най-жестоките си агони под системата на апартейд на расова сегрегация през 80-те години на миналия век и дядо й беше в затвора, защото ръководеше движението срещу апартейда.

Мандела е била вкарана нелегално в затвор с висока степен на сигурност на остров край Кейптаун на 1-годишна възраст, за да може дядо й да я срещне за първи път, каза тя в книгата си . Като дете тя криеше граната в училищната си чанта, за да не бъде арестувана от режима баба й, която беше част от въоръжената съпротива срещу апартейда.

Началната линия на нейната автобиография постави началото на нейното ранно детство: „Докато се родих... майка ми знаеше как да съблече и сглоби AK-47 точно за тридесет и осем секунди“, пише тя.

Тя злоупотребяваше с алкохола, докато беше на 9 години, а по-късно пиеше кокаин всеки ден, началото на пристрастяване, което години по-късно я отведе далеч от нейната деца и към най-големите й съжаления, когато тя беше отсъстващ родител по времето, когато дъщеря й беше убита.

Но животът й се промени и историята й в крайна сметка приключи с Тя се превърна в известен активист както за осведомеността относно рака, така и за пътната безопасност, като спечели похвала и възхищение за работата си и в двете области, както и за смелостта си в последните стадии на нейния терминален рак.

Фондацията, която носи името на дядо й, я призна за „неуморен активист“, вероятно най-подходящата почит, като се има предвид, че колкото и уплашена да беше от наследството на Нелсън Мандела, тя в крайна сметка беше вдъхновена от то и от него. Веднъж тя каза, че преди всичко се надява той да го одобри.

„Просто се надявам, че там, където е с дъщеря ми, гледа надолу и си мисли, че тя го е разбрала правилно, най-накрая“, каза тя пред BBC през 2016 г.

___

Карли Петеш, бивш кореспондент на AP в Южна Африка, допринесе за тази история от Чикаго.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР