Внучетата на директори, учители и помощен персонал от столичните детски

...
Внучетата на директори, учители и помощен персонал от столичните детски
Коментари Харесай

Учителски внучета пак влизат в софийските градини с предимство

Внучетата на шефове, учители и спомагателен личен състав от столичните детски градини получават място в тях, даже без да аплайват през системата, както всички останали. Макар че критерият, работещ в градината - родител или баба/дядо, отпадна като носещ спомагателна точка за кандидатстване, личният състав на градините употребява опцията децата да бъдат вкарвани без класиране, като минават през специална работна група към Столичната община. През работна група се одобряват деца над избрания брой за класиранията. В София обаче от години има дефицит тук-там в детските заведения и хиляди деца остават неприети всяка година.

Работната група има специфични правила, в които са изредени 7 хипотези за банкет. Повечето от тях са за деца в друг риск. Предвижда се също работната група да приема децата на дипломати от страни, с които България има спогодби в региона на образованието. Включена е и опцията да бъдат одобрявани децата на работещите в общинските детски градини. Последната, седма, догадка е " други случаи, които постановат банкет ". Точно по тази линия минават и внучетата.

Само на съвещанието на работната група на 24 април (това е последният качен онлайн протокол) да вземем за пример са прегледани 14 молби за приемане на внучета, чиито баби са директорки, учителки и помощник-възпитатели.  " Изразили сме нашето мнение и противоречие за приемането на внуците на работещите в детските градини. Не поддържаме предложенията ", споделя Саня Конакчиева, която е зам.-председател на съдружие " Настоящи и бъдещи майки ". Подкрепя я Антонина Кенова от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система. Нейната теза е, че би трябвало да се потърси друга форма. Шефката на дирекция " Образование " в общината обаче е твърда: " До този миг сме приемали внучета, не може в този момент да не одобряваме. Трябва да бъдем поредни. Всяка колегия поддържа работещите си чиновници, единствено при нас не може. Това са хора, които повече от 30 години са работили в системата, толкоз генерации деца са отгледали. Това е въпрос и на почитание към труда им и аз стоя зад тях и ги поддържам ". Иванка Харбалиева - шеф на детска градина №99, прибавя: " Досега се одобряваха, а в този момент отвод. Колегите се сърдят, че се одобряват внучета на чиновници от непедагогическия личен състав, а за шефовете – не може. Мисля, че би трябвало да бъдем поредни ". В последна сметка е решено, когато мине класирането за градините, в случай че внучетата не бъдат класирани по общия ред, да бъдат признати през работната група.

 

ДИСКРИМИНАЦИЯ

През февруари 2017 г от прокуратурата оповестиха, че са разкрили нарушавания в 112 общински наредби за реда за банкет в детските градини. Сред нарушаванията беше посочено и даването на преимущество на деца, чиито родители упражняват обещано занимание или работа. Това лимитира или дискриминира останалите деца в класирането им за банкет в несъгласие на правилото за равнопоставеност и недискриминация в просветителния закон и конституцията.

 

ПЕТИЦИЯ

От Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система сега събират подписи в петиция до общината срещу оставането на работа на шефовете на градини, които ще бъдат пенсионирани като заместник-директори или на друга служба. В момента от 200 детски градини в София във възраст за пенсиониране са към 70 шефове, като от 1 юли ще бъдат пенсионирани единствено родените през 1955 година, които са към 20 индивида, излиза наяве от петицията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР