Вноската по застраховка Злополука на пътниците в средствата за обществен

...
Вноската по застраховка Злополука на пътниците в средствата за обществен
Коментари Харесай

Застрахователите ще внасят в Гаранционния фонд по 10 50 лв за всяко МПС

Вноската по застраховка " Злополука " на пасажерите в средствата за публичен транспорт става 0,15 лева за всяко място без това на лидера

Комисията за финансов контрол дефинира през днешния ден размера на вноската на застрахователите, които оферират у нас наложителната застраховка " Гражданска отговорност ” на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд. По предложение на Съвета на Гаранционния фонд вноската е избрана на 10,50 лева за всяко застраховано моторно транспортно средство.

Със същото решение КФН дефинира и размера на вноската на застрахователите, предлагащи наложителна застраховка " Злополука ” на пасажерите в средствата за публичен транспорт по член 461, т. 2 от КЗ, на 0.15 лева за всяко място, без мястото на лидера в транспортните средства.

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 10 лева за всяко застраховано МПС по " Гражданска отговорност на автомобилистите " и 0.15 лева за всяко място в транспортно средство за публичен транспорт за застраховка " Злополука " на пасажерите в публичния превоз. Увеличението е с 0.50 лева за всяко застраховано МПС по " Гражданска отговорност на автомобилистите ", а при застраховка " Злополука " няма промени.

На 20.12.2018 година КФН разгласява плана на решението на интернет страницата си, като обособени известия бяха изпратени до представителните асоциации на застрахователите, застрахователи, които не членуват в представителните организации, Гаранционният фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. На всички заинтригувани лица бе даден период от един месец, изминал на 21.01.2019 година, за показване на писмени оферти и възражения по плана на решение. В този период в КФН не са постъпили оферти и възражения и не са предоставени други доказателства.

Гаранционният фонд ръководи два фонда - Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща компенсации при вреди от неидентифицирано МПС или, в случай че лидерът е без Гражданско отделение, а Обезпечителният фонд изплаща вреди на лицата при осигурител в неплатежоспособност.
Вноската в Гаранционния фонд към Обезпечителния фонд към ГФ не се трансформира. Тя е избрана в Кодекса за застраховането в размер на 1.50 лева за всяко МПС с годна застраховка " Гражданска отговорност на автомобилистите " и 0.20 лева за всяко място на пасажерите в средствата за публичен превоз, за което е подписана наложителна застраховка " Злополука ” на пасажерите за съответната година.

Общо вноската към Гаранционния фонд на всяка едно застраховано МПС по Гражданско отделение става 12.00 лева, които се разпределят във въпросните два фонда.

Взетото през днешния ден решение предстои на осъществяване от момента на съобщаването му.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР