Вносителите на искането за допитването ще съдят отказа на общинския

...
Вносителите на искането за допитването ще съдят отказа на общинския
Коментари Харесай

Няма да има референдум за завода за парно от боклук

Вносителите на настояването за допитването ще съдят отхвърли на общинския съвет и ще събират подписи

Няма да има локално допитване за създаване на завода за изгаряне на RDF. Столичният общински съвет не одобри отчета, с който се желае референдум за построяването на цех за изгаряне на RDF, което е трета фаза от Интегрираната система за оползотворяване на отпадъците в Столична община.

По отчета на водещата комисия за локално самоуправление беше срещу провеждането на референдум. Мотивите – незаконност и нецелесъобрзност. Така мнението на комисията бе утвърдено от СОС. От дали своят вот 57 общински съветници, 41 бяха “за ” и 16 “против.

Вносителите на настояването за допитването от Политическа група 5 и БСП-София, обаче, не престават да упорстват то да е случи. За задачата те че апелират правосъдно отхвърли на Столичния общински съвет. Освен това, общинските съветници ще събират 70 000 подписа с цел да провокират още веднъж полемиката в СОС за референдума. То би коствало на софиянци 1,4 млн.лв., по информация на столичния зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов. Според ГЕРБ допитването е несвоевременно, защото се прави месеци след решението на СОС да бъде издигнат заводът, и години след старта на разискването на тематиката.

Проектът на общината, който опозицията оспорва, е с обща стойност 157 млн. евро, от които 90 млн. евро ще са безплатно финансиране по оперативна стратегия „Околна среда“. За останалите 67 млн. евро общината ще кандидатства за заем от Европейската капиталова банка. С парите в Топлоелектрическа централа „София“ ще бъде построен инсинератор – апаратура, в която се изгаря РДФ горивото, получено при преправянето на отпадъците в заводите край село Яна и Горни Богров. Горивото ще се употребява от Топлофикация София вместо газ, с което сдружението ще икономисва сред 12 и 15 млн. левагодишно и ще доставя топлоенергия на 30 хиляди семейства.

Искането им е за референдум с въпросите са: Дали общината да да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за създаване на инсталацията, дали тя да се построи в Топлоелектрическа централа „София“ или до Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци в местността Садината до село Яна.

Според вносителите на настояването за референдум няма политически и публичен консенсус за избора на технология, мястото за инсинератора и за вземането на заема. Симеон Славчев, един от вноситрлите на оредложението за референдум уточни, че е добре да се потърсят и различни технологии на тази за скарно изгаряне н боклуци. „Със сигурност има други възможности. Ето една от тях: От самото РДФ гориво да се създава метанол и метанола а замества непосредствено дизеловото гориво в градския транспорт“, сподели той пред „Труд“. Малина Едрева от ГЕРБ, обаче го упрекна че с настояването да се намерения за промяна на технологията той лобира за избрана технология и компания. Според част от общинските съветници, съперници на концепцията за референдума, измежду софиянци няма задоволителна осведоменост по тематиката за бъдещия цех, с цел да им се трансферира посредством допитване отговорността да решат дали да има такава апаратура или не.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР