Внимание при пътувания! Само за няколко дни, след като попаднем

...
Внимание при пътувания! Само за няколко дни, след като попаднем
Коментари Харесай

Туристите придобиват резистентни на антибиотици гени само за два дни


Внимание при пътувания! Само за няколко дни, откакто попаднем в чужбина, ние развиваме гени, които вършат живеещите в нас бактерии устойчиви на антибиотици.

Най-новите проучвания демонстрират, че гени, които предизвикват устойчивост към антибиотици, могат да се извлекат от микроби в червата ни, когато сте в чужбина. Пробите от изпражнения на 122 пътешественици потвърждават, че процентът на резистентни на антибиотици гени в бактериите в червата им се е нараснал от под 10 на 100 преди за заминат до 55 на 100 при завръщането им.

За да открият какъв брой бързо могат да бъдат добити тези антибиотик-устойчиви гени, учените от екипа са вземали ежедневни проби от кожата и изпражнения на холандски туристи преди, по време и след престоя им в Китай, Индия, Канада, Южна Корея или Филипините . Пътуващите са развили антибиотик-резистентните гени единствено два дни след идването си в съответната дестинация.

„ Международните пътувания водят до добиването на високи равнища на резистентни на антибиотици гени и ние бяхме сюрпризирани да научим какъв брой бързо се развива тази устойчивост “ – споделя Петра Волфс от Медицинския център в Университета в Маастрихт в Холандия, която предходната седмица показа резултатите на годишната среща на Американската асоциация по микробиология в Бостън. „ Открихме също, че от време на време тези гени просъществуват и в нескончаем интервал след завръщането на пасажера вкъщи “, прибавя тя.

Два дни след идване в Индия да вземем за пример двама от изследваните повишават равнищата на qnrB – ген, който прави бактериите резистентни на хинолоните, едни от най-употребяваните антибиотици в света. Чревната флора на пасажерите е запазила равнищата на новите гени минимум един месец след завръщането им.

Типът на добитата устойчивост към лекарства зависи от дестинацията, споделя Волфс. В Индия да вземем за пример е документирана необятно публикувана устойчивост към хинолони, не на последно място тъй като огромна част от антибиотиците се създават и постоянно се предписват на пациенти там.

Посетител на Южна Корея и различен, пътувал в Индия, са развили CTX M гени, които поддържат ензим, наименуван ESBL , който може да унищожи пеницилин, цефалоспорини и обвързваните с тях антибиотици. Процентът на хората в Югоизточна Азия, които носят тези гени, се е повишил от два до 70 на 100 през последното десетилетие.

Внимавайте какво ядете

Волфс подозира, че храна и вода, съдържаща естествени бактерии, са най-вероятният източник на нови гени на устойчивост. Резултатите от проучването демонстрират, че е прекомерно едва евентуално пасажерите да са придобили гените по време на полетите.

„ Възможно е това да се дължи на по-лошите санитарни условия и съществуването на повече благоприятни условия за замърсяване, в сравнение с в Европа или Съединени американски щати “, споделя Вилем ван Шайк от Медицинския център към Университета в Утрехт, Холандия, чиито лични изследвания наблюдават развиването на резистентни на антибиотици гени измежду пациентите в лечебни заведения. „ Резултатите на Волфс удостоверяват доста изследвания, доказващи, че пътуването е рисков фактор за инфекции. “

Успокоителното е, че никой от участниците в проучването не е претърпял отрицателни резултати от новопридобитите гени. „ Ако сте здрави, това няма да има никакви съществени последици за вас. По-притеснени сме обаче за хората, чиято имунна система е повредена и може би към този момент одобряват антибиотици. Те може да се окажат изложени на по-висок риск от неподходящ резултат. “

Волфс има намерение да откри и дали донесените от пътешествениците вкъщи нови резистентни гени могат да бъдат предадени на родственици и другари. „ Това прочуване още не е приключено “, споделя тя.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР