Внезапната оставка на министър от кабинета на Гватемала изглежда сигнализира

...
Внезапната оставка на министър от кабинета на Гватемала изглежда сигнализира
Коментари Харесай

Министърът от кабинета на Гватемала се оттегля след критики, че не е действал със сила срещу протестиращите

Внезапната оставка на министър от кабинета на Гватемала наподобява алармира за разделяне в администрацията на президента на Алехандро Джаматеи за това по какъв начин да се отстранен протестните блокади, които не престават трета седмица

BySONIA PÉREZ D. Associated Press 17 октомври 2023 година, 19:22

ГРАД ГВАТЕМАЛА -- Внезапната оставка на министър от кабинета на Гватемала наподобява алармира за разделяне в администрацията на президента Алехандро Джаматей по отношение на това по какъв начин да се отстранен блокадите на митинга, които не престават към този момент трета седмица.

Бариентос беше споделил обществено, че избира да търси разговор с протестиращите, които желаеха оставката на основния прокурор Консуело Порас поради продължаващите следствия на нейната работа за избора на президент- изберете Бернардо Аревало.

Порас, въпреки това, прикани за неотложно унищожаване на блокадите със мощ, в случай че е належащо, и понеделник, часове преди оставката на Бариентос, прикани той да бъде уволнен, тъй като не е извършил правосъдна заповед да ги освободи.

Отговорните за стрелбата в понеделник не бяха разпознати незабавно, само че вътрешното министерство на Бариентос осъди принуждение в изказване часове преди държавното управление да удостовери оставката му.

Бариентос не е коментирал обществено аргументите да се отдръпна и не е дал отговор незабавно на претенции за мнения от АП.

Дни по-рано обаче, отговаряйки на предполагаем въпрос от локален информативен бюлетин за това какво може да го накара да напусне поста си, Бариентос сподели, че настояването да следва нелегално заповедите биха го създали.

Франсиско Хименес, специалист по сигурността, който в миналото е заемал същата позиция като Бариентос, гледа на оставката от вероятността за потребление на обществена мощ и признаването на правото на митинг. Той сподели, че дейностите на Бариентос „ са били в границите на нормативната рамка и протоколите на Националната гражданска полиция, основани на пропорционалното потребление на мощ, нещо, което не се харесва на разнообразни браншове. “

Правителството предприе по-агресивни дейности против няколко пътни блокади предходната седмица, в това число разполагане на полиция за битка с безредиците със сълзотворен газ, след обществени изрази на отчаяние от Giammattei. Сега има доста по-малко блокади, в сравнение с преди седмица, само че локалните групи, които предизвикаха митингите, споделят, че ще ги поддържат, до момента в който Порас и някои от нейните прокурори подадат оставки. Те виждат своите следствия като интервенция в решението на гласоподавателите и опасност за демокрацията в Гватемала.

Giammattei не е показал заместител, само че напускането на Barrientos породи опасения, че който и да е следва да изслужи оставащите три месеца от мандата на Giammattei може да донесе по-тежка тактичност.

Марио Мерида, пенсиониран полковник и специалист по сигурността, сподели, че в след 36-годишната революция в Гватемала военните схващат по-добре по какъв начин се гледа на дейностите им против цивилни.

„ В предишното решенията и критериите употребявани от военните са по-скоро властнически, в сравнение с рационални “, сподели той. Така че в този момент, с този опит, вземането на решения като обществен чиновник „ е комплицирано “.

Мерида сподели, че може да има голям брой пояснения за оставката на Бариентос, в това число отдръпването с цел да избегнете уволняване и да избегнете напън за осъществяване на противозаконни дейности, които биха могли да доведат до наказателно гонене по-късно. Напускането на Бариентос сподели „ уязвимост “ в администрацията на Джаматей с малко оставащо време.

____

Следете отразяването на AP за Латинска Америка и Карибите на https://apnews.com/hub/latin-america

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР