Внесохме законопроект, който въвежда следните ограничения за нови водачи (но

...
Внесохме законопроект, който въвежда следните ограничения за нови водачи (но
Коментари Харесай

Предлагат млади шофьори да не карат след 22:00 часа, както и да нямат право на мощни коли

„ Внесохме законопроект, който вкарва следните ограничавания за нови водачи (но до 1 година след взимане на книжка): без право да карат по мрачно (между 22 и 6) и без право да карат коли над 90 kW / 120 конски сили (което е малко под междинната мощ в Европейски Съюз, т.е. разрешава каране на естествена кола).
Прочетете още
Това написа в своя фейсбук профил депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Той цитира формалните данни на Министерство на вътрешните работи за тежките произшествия (с убити и ранени) с присъединяване на нови водачи (взели брошура преди по-малко от две години). По думите му13% от злополуките са с присъединяване на нови водачи, както и 25% от злополуките сред 22 ч. и 6 ч. (т.е. по тъмно).

" Т.е. през нощта злополуките са два пъти междинното. И то при много по-малко нощен трафик ", декларира той.

" Въвеждаме и друга граница на допустимост за алкохол в кръвта на новите водачи - до 0.1, а не до 0.5. Когато нямаш опит, нямаш право на опити даже " единствено с една бира ". Други хрумвания за ограничавания отпаднаха, тъй като данните не потвърдиха техния смисъл. Контролът също ще бъде основен, само че хубавото е, че може отчасти да бъде автоматизиран даже с наличните камери ", разяснява депутатът.

" Разбираме, че ограниченията може да са непопулярни и могат да ядосат някого. Всяко ограничаване води до това. Но от позиция на спасяването на животи, би трябвало да се подходи със цялост от ограничения и тези ограничения да са подкрепени с данни ", добави Божанов.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР