Внесохме в деловодството на Народното събрание проект на решение за

...
Внесохме в деловодството на Народното събрание проект на решение за
Коментари Харесай

ПП-ДБ искат комисия в парламента за изчезналата пътна карта на Турски поток

Внесохме в деловодството на Народното събрание план на решение за основаване на краткотрайна комисия, която да изследва обстоятелствата и събитията към изчезналата пътна карта, която в следствие беше открита в имението на съветски депутати, както и всички обстоятелства и условия към построяването на газопровода " Турски поток ", съобщи в коридорите на Народното събрание депутатът от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Велко Сабрутев.

 

Той акцентира, че тематиката с " Турски поток " е била част от договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

 

" Те отказваха да включват тази тематика в дневния ред на Народното събрание. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме болшинство, може умерено да извадим пред обществото, тъй като то би трябвало да знае за какво България обезпечи пускане на войната в Украйна, за какво България даде на Русия тази опция, българските жители би трябвало да знаят за какво бяха изхарчени три милиарда лв. за съветска тръба, която ще транспортира съветски газ. Трябва да се открият всички обстоятелства и условия към тръжните процедури и физическото създаване на газопровода, тъй като там има доста съществени подозрения за нарушавания. Трябва да се види дали не сме влезнали в тежка взаимозависимост. Там има доста огромни подозрения за нарушавания ", изясни Сабрутев.

 

Той акцентира, че единствено преди два дни Борисов е споделил, че е извънредно горделив от този план.

 

" Още на 6 март с сътрудниците сме задали въпрос към енергийния министър дали пътната карта, която беше показана на обществото и изкарана от хакнат имейл на помощник на съветски народен представител, е същинската пътна карта и е била в енергийното министерство. Питали сме като народни представители къде е пътната карта, имаше и следствие на ДАНС.

Отговорът на самото министерство е, че самото министерство не е уверено каква е пътната карта и от кое място е ", съобщи националният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

 

Мирчев разяснява и плана " Турски поток ". " Ние имаме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен " Турски поток ", защото ние загубихме три милиарда от строителството и два милиарда от директните такси, които България трябваше да получи по тази остаряла тръба, построена по руско време ", добави той.  

Според него за най-малко 30-40 години би трябвало да се възвърне инвестицията от " Турски поток ", а " ние тогава евентуално природен газ няма да използваме ". " България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, тъй като, построявайки " Турски поток ", ние дадохме мотив на Путин да стартира войната в Украйна ", изясни Мирчев.

 

" Това е огромен тест за Народното събрание да забележим кой по какъв начин ще гласоподава. Би трябвало цялото Народно заседание да единомислещо да поддържа основаването на такава анкетна комисия. ГЕРБ са като ветропоказател - единия ден поддържат Путин и Москва да заобиколят Украйна и оказват помощ в подготовката за войната, а в идващия споделят какъв брой е значима диверсификацията ", сподели депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

 

По думите му българските управляващи не са намерели пътната карта.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР