Внесен е и доклад на МВнР за хода на преговорите

...
Внесен е и доклад на МВнР за хода на преговорите
Коментари Харесай

Проектът на двустранен протокол със Скопие е във външната комисия на НС

Внесен е и отчет на Министерство на външните работи за хода на договарянията с районен съд Македония и достигнатия в тях стадий. В самия завършек на работния ден на 17.06 (петък), Комисията по външна политика изиска от Министерство на външните работи и плана за двустранен протокол. Същият беше изпратен незабавно със съпроводително писмо, разясняващо неговото наличие.

Днес 20 юни към този момент е и получен във външната комисия. На този стадий целият развой напълно зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която към момента не е насрочила свое съвещание по тематиката. Целесъобразно би било Комисията по външната политика неотложно да свика това съвещание с присъединяване на министерството, на което да бъдат разисквани всички налични документи, да бъде дефинирана консолидирана българска позиция и да бъдат избрани последващите дейности на българската дипломация.

Оптимално би било, в случай че още преди този момент Министерски съвет изрази своето мнение по този значим за страната въпрос. Ако това не се случи във допустимо най-кратък период, Министерство на външните работи има мандат само да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на Народно събрание от 2019 година и към заключенията на КСНС от 2022 година, на които препоръчаният план на Преговорна рамка самичък по себе си не дава отговор изцяло.

Внасянето на плана става откакто от " Продължаваме Промяната " обявиха, че външният министър Теодора Генчовска към момента не е предоставила двустранния протокол сред България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР