Внасяме три пъти повече Ozempic и пак не стигаИзкупиха инжекции

...
Внасяме три пъти повече Ozempic и пак не стигаИзкупиха инжекции
Коментари Харесай

Фолкпевиците ометоха лекарство за диабетици

Внасяме три пъти повече Ozempic и отново не стига
Изкупиха инжекции за диабетици, бодат се да слабеят

Една ампула коства сред 162 до 194 лева

Фолпевиците дебелеят и всеобщо прибягват до приложимост на медикамент, предопределен за хора с диабет вид 2. В всеобщ спорт трансформирали фолкаджийки, манекенки и дами с финансови благоприятни условия изкупуването от аптеките на семаглутид който се предлага в две форми - перорална (Rybelsus) и инжекционна (Ozempic).

По-търсена за намаляване се оказва инжекционния разтвор, който се предлага на цени от 162 до 194 лева

В България молекулата не е записана като медикамент за намаляване, такава регистрация има в Съединени американски щати и в доста европейски страни. У нас е утвърдена за лекуване на диабет вид 2.

Фармацевти обясниха, че медикаментът е на пазара ни от предходната година и извънредно бързо се е трансформирал в шлагер за натрупалите паласки фолкаджийки и богаташки съпруги, които даже се презапасявали с медикамента.

Проверка на “Труд ”, откри, че в страната ни се внасят количества, които са три пъти над нужните за хората с диабет вид 2, чието лекуване е точно с този медикамент. Независимо от огромния импорт от месеци в доста от аптеките в страната лекарството липсва. Причината е, че с изключение на с протокол на диабетици се продава и с елементарни предписания, които всеки доктор може да даде.

От медицински център дадоха образец с фолкпевица, която бързо безусловно се стопи, който употребила композиция от инжекции Ozempic и Saxenda. Първите се слагат един път седмично, а вторите всеки ден.

“Труд ” научи, че две шефки на вестник също се пробват да смъкват килограми по образеца на фолкфуриите, само че мъчно им се получава.

Попитахме ендокринолози по какъв брой кг месечно могат да се топят с медикамента за диабет вид 2. Отговориха ни, че е релативно и зависи както от показателя на телесна маса, по този начин и от други самостоятелни фактори. Безспорен факт обаче бил пониженият вкус.

Репортерската ни инспекция откри, че медицински центрове оферират терапия с Ozempic и витамини на шесторна цена - за 1200 лева И макар раздутата цена не се оплаквали от липса на пациенти.

Потърсихме и Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ), откъдето оповестиха, че 30 сигнала за липса на семаглутид са постъпили на платформата на БАРПТЛ. Първият е от края на април, а последният е от през вчерашния ден. Пациенти с диабет алармират, че им е мъчно да изпълнят протоколите си.

“Проблемът по наша информация, която се удостоверява и от други източници, се дължи на свръхпотребление. Този артикул стана известен напролет и лятото измежду хората, които желаят да понижат телесното си тегло и те се доставят с него на свободна продажба от аптеки или по платени процедури в медицински центрове ”, разяснява Боряна Маринкова от асоциацията. Тя акцентира, че е нечиста сделка да се твърди, че сходни артикули са обект на експорт, освен това свръхтърсене в България.

Маринкова сподели и, че от 8 юли две форми на инсулин стопират да се внасят в България, за което пациентите следва да бъдат осведомени от лекуващите ги ендокринолози. “В подобен случай паралелния импорт би могъл да бъде решение с дребни промени в Наредба №4 (за изписване на медикаменти по каса) ”, добави Маринкова.
Проф. доктор Донка Байкова, диетолог: Има заплаха за черния дроб и бъбреците
Да внимават тези, които са изкарали COVID-19



Това лекарство в действителност понижава тежестта с няколко кг, въпреки информацията в научната литература към момента да е доста нищожна и да няма насъбран опит. Направих извод по химическата формула, че медикаментът форсира метаболитната обмяна и храната, която консумираме, я изгаряме, т. е. ние я трансформираме в сила, а не в мастни натрупвания. Преди всичко се усъвършенства въглехидратната обмяна.

Никой не дава информация на каква основа тъкмо медикаментът повлиява тежестта. Моята интерпретация е, че той форсира енергоразхода на признатата храна.

Модата стартира първо в Америка, където има доста затлъстели хора, придвижва се в Европа, а към този момент - и у нас. Лекарството е скъпо - към 200 лева опаковката. Здравната каса го поема за диабетиците, само че тези, които могат да си го разрешат, го изкупуват свободно.

Има някои ограничавания за потреблението му - то е рисково за хора с чернодробни увреждания и бъбречни проблеми, каквито доста хора имат - песъчинки, нараснала пикочна киселина, прекарали пиелонефрит. Сега, откакто са минали през COVID-19, доста младежи имат чернодробни и бъбречни проблеми и те би трябвало да внимават с приема.
Яна Узунова, магистър фармацевт и секретар на Регионалната фармацевтична гилдия във Велико Търново: Аптекарите се оплакват от дефицит
Веселина Ангелова,
ТРУД, Велико Търново



От две години има национална електронна система за следене придвижването на медикаментите в аптечната мрежа в страната, само че тя очевидно не действа. За това съдим по обстоятелството, че подаваме информация при понижаване количествата на съответни лекарства, само че не виждаме да има реакция. Това постоянно води до привършване на доставките и до появяването на недостиг. Това разяснява пред “Труд ” Яна Узунова, магистър фармацевт и секретар на Регионалната фармацевтична гилдия във Велико Търново.

Тя добави, че постоянно се постанова при липса на избран медикамент, да вземем за пример за епилепсия, фармацевтите да търсят вид за предложение на сурогат.

“Периодично имаме дефицит и на лекарството за диабетици “Оземпик ”, показа Яна Узунова.

Тя добави, че от обществените мрежи излиза наяве, че доста хора го купуват, тъй като се е прочуло като средство за намаляване.
“Този препарат се дава единствено по лекарско наставление и против рецепта. Реално не можем да кажем дали го купуват хора, които не страдат от диабет и какви резултати дава в случай че се пие като средство за намаляване. В България “Оземпик ” не е регистриран като артикул за намаляване. С такова деяние е регистриран публично в Съединени американски щати ”, осведоми магистър-фармацевт Яна Узунова.

Във Варна
Лекарството го няма от дълго време
Даниела Фархи,
ТРУД, Варна



Лалка Стойчева, ръководител на РФК-Добрич

“Оземпик ” съвсем не може да се откри във Варна и Добрич от към 3 месеца. В аптеките се получават единични бройки и то неритмично, тъй че казусът за пациентите е голям, споделиха фармацевти. “Има дефицит и на други медикаменти, които ненадейно изчезват. Цял месец, в пика на тежките чревни летни инфекции, тотално липсваше суспензия от антибиотика “Панцеф ” за лекуване на дребни деца. Доставки има едвам през днешния ден ”, сподели Лалка Стойчева, ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Добрич. Според нея недостиг се появява най-вече на непознати медикаменти. За да употребяват аналози, пациентите би трябвало да потърсят още веднъж лекаря, който им е написал рецептата. “От 10 години се борим да спестим тези непотребни разходки на хората и фармацевтите да получат право да дават аналози. В множеството страни от Европейски Съюз това от дълго време е позволено ”, сподели Стойчева.

В Благоевград
С инсулин вършат мускули
Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

Младежи, които желаят да са слаби, само че да натрупат бързо мускули търсели връзки, с цел да се снабдят с инсулин. Биели си инжекции, а след това ядели като луди, с цел да не си докарат хипогликемична рецесия. Така не повишавали килограмите, само че правели мускули. Масово се употребява тази скица от културисти и суетни младежи.

Девойките пък търсели метфогама и оземпикс.

Двата медикамента се употребявали всеобщо за намаляване, а повода е, че хапчетата водят до разхлабване и бърза преправка на захарите. Ефектът бил бърз и обезпечен. А няма тежки странични резултати и опасности.

Дефицит
Насочват диабетици от Бургас към аптеки в Стара Загора
Мария Кехайова
ТРУД, Бургас

Лекарството “Оземпик ” го няма в Бургас, може да си го закупите от други градове. Примерно в две аптеки в Стара Загора и една в Пловдив. И там има единствено 0. 25 мг и 0,5 мг. 1 милиграм няма на никое място.

В Бургас не са го заредили, витално значимо е, само че все пак в града го няма. Има хора, които го вземат за намаляване, само че не можем да кажем, че това е повода да е изчезнало при нас.

Това оповестиха пред “Труд ” фармацевти от огромна верига аптеки в Бургас.

Проверка сподели, че в действителност “Оземпик ” има в аптека в Стара Загора, единствено от 0,25 мг. - “Не мога да кажа за какво, няма го това лекарство в други разфасовки и въобще е дефицитно ”, разяснява аптекарката в Града на липите.

Проверка по аптеките в друга огромна верига в Бургас сподели, че на едно място имат от лекарството, само че единствено от 0,5 мг.

 
Факт
Рени е деец в борбата с килата

 



Свикнали сме да възприемаме фолкдивата Рени като симпатична секси пухкавелка. От години певицата води люта борба с килограмите, само че по този начин и не може да отслабне, само че пък обича да се демонстрира разсъблечена и да върви в минижупи. През годините певицата се подлага на 3 липосукции, само че все пак не може да се отърве от едрия си стомах и ханш. Затова постоянно е с наднормено тегло. Един от триковете, които изпълнителката ползва, с цел да прикрие непотребните си килца, е да се прави на по-висока. За задачата носи високи токчета или ботуши, с които прикрива едрите си бедра. Самата Рени признава, че не е огромен последовател на спортните действия и обича да си похапва, без да брои калориите.

Симона Загорова е пухкавелка



Познаваме щерката на Глория още като дете с пухкави бузки и закръглена талия. Младата изпълнителка по този начин и не съумя да отслабне и през днешния ден е много по-едра от майка си. Нито диетите, нито спортуването оказват помощ на надарената певица да заблести с изваяна фигура. За да скрие наедрелите бузи, изпълнителката нормално застава странично на фотоси и прикрива пълничкото си лице с част от косата. Явно Мони е наследила по-пухкавите си форми от баща си Илия Загоров. И в случай че Глория беше едричка при започване на своята кариера, примата съумя да се втали с визити в дебелариум, здравословен живот и спорт. Строгата майка постави огромни старания, с цел да накара Симона да отслабне за абитуриетския си бал, само че по-късно младото момиче бързо се ошишка още веднъж, и то много солидно. На своите участия из нощните заведения Загорова изумява посетителите с очебийно набъбналите си форми.

Тони Дачева му отпусна края



Както пее преди години Тони Дачева - “всички сме хора на този свят ”, по този начин изпълнителката не е пощадена от наднорменото тегло. От много време тя страда от диабет, който се отключи след неприятна преживелица на нейно присъединяване. Но с изключение на подлата болест, от известно време певицата е обезпокоена и от наднорменото си тегло. Някои настояват, че точно диабетът е причина за напълняването є, само че други са уверени, че откакто осинови дете, Тони се поотпусна и не си лишавата душата и тялото от вкусни гозбички. Последните години Дачева съществено наля ханша и талията си с тлъстинки. Ръцете на певицата също наедряха фрапантно, само че това очевидно не є прави изключително усещане, защото не се подлага на никакви диети и не спортува интензивно.

Софи Маринова без сутиен под прожекторите



Софи Маринова е доста ангажирана това лято по морето. Целия август тя изкара на хотел в Слънчев бряг, където имаше над 30 участия. Тази натоварена стратегия идва след застоя по време на пандемията, поради който певицата очевидно качи най-малко 5 кг. На една от изявите си в нощен клуб в курорта обилната Софка се появи в прилепнала черна рокля без сутиен. Това се оказа сериозен гаф от нейна страна, тъй като под светлината на прожекторите лъснаха телесата є, които постоянно са били повече от задоволителни. “Ясно си личат двете сочни дини ”, написаха консуматори в обществените мрежи. Софка постоянно е разчитала на богатия си глас, а не на външни резултати, по тази причина евентуално към този момент избира по-старателно тоалетите си.

Поли Паскова наедря след баскетбола



Фолклорната певица Поли Паскова е някогашна баскетболистка, национална състезателка. Това, както и фактът, че е родила три момчета, изяснява снажната є снага в този момент, когато към този момент трансферира 55 години. Когато забременява с първото си дете, и двамата със брачна половинка є още са дейни спортисти - той е народен играч по академично гребане. Става ясно, че единият би трябвало да се откаже от спорта. Отначало това е той, само че с появяването на другите деца нещата си идват на мястото. Поли се гордее, че няма нито грам силикон по себе си - това, което има, дължи на природата.

Деси Слава се усеща добре в кожата си



Много насмешки в мрежата отнесе Деси Слава поради външния си тип, тъй като в последно време много изпълня. Тя се стараеше да прикрива непотребните килограми с тоалетите си, само че най-сетне є писна и си пусна фотоси в Инстаграм в къса рокля в цялостен растеж. “Майната им на комплексите! Майната му на това какво щели да кажат хората! Харесвам се! Чувствам се добре в кожата си и поучавам и вас да вършиме същото. Щастието е вътре във всеки от нас, стига сами да си го позволим ”, уверена е певицата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР