ВМФ на Русия разработва атомни подводници (АП) от ново поколение

...
ВМФ на Русия разработва атомни подводници (АП) от ново поколение
Коментари Харесай

The National Interest: Как ВМФ на САЩ „помага” на руските подводници да станат още по-смъртоносни

ВМФ на Русия създава атомни подводници (АП) от ново потомство и освен това върви по стъпките на американския флот, написа военният специалист Дейв Маджумдар в The National Interest. Вече е известно, че съветските подводници пето потомство от план „ Хаски” (Хъски) ще бъдат издигнати в три разновидността: базова многоцелева подводница, удължена АП с крилати ракети (ПАКР) и ракетна подводница със стратегическо предопределение (РП СН). Очаква се тяхното изграждане да стартира през 2020-2021 година

Русия се стреми оптимално да унифицира всичките 3 версии на „ Хаски”. В доста аспекти те наподобяват на американските подводници вид Virginia от времето на „ студената война”, когато станало ясно, че употребата на мощните подводници от вида Seawolf е прекомерно скъпа, твърди Маджумдар.

Отначало подводниците вид Virginia са замислени като атомни торпедни подводници (ПАТ), само че с времето се трансфораха в подводници в ПАКР откакто бяха снабдени с модулите Virginia Payload Module. Така подводницата с балистични ракети вид Columbia е залегнала в осъвременената структура на подводниците от вида Virginia. Това са старите технологии и системи, само че поместени в по-голям по размери корпус.

Експертите предвиждат, че планът „ Хаски” ще коства също по този начин скъпо, както и подводниците от вида Virginia.

Като начало Русия ще построи базова ПАТ (подводница атомна торпедна) с подводно водоизместване 8-9 хил тона и скорост 32-33 възела. Тя ще бъде въоръжена с торпеда и мини, само че ще може да изстрелва крилати ракети през торпедните си апарати. Русия желае подводниците да вземат участие и в интервенции на морския спецназ. Америка също в миналото е предявявала сходни условия към подводниците от вида Virginia, написа Маджумдар.

Подводниците от план „ Хаски” с крилати и балистични ракети ще бъдат основани по пътя на прибавянето на спомагателен бранш, както е подложен модулът Virginia Payload Module на американската подводница с прибавяне на четири торпедни апарата. Всеки от тях ще може да изстрелва по 7 крилати ракети посредством универсални стартови модула вид Multiple all-up-round Canister (MAC), които разрешават на подводницата, снабдена с балистични ракети, да стане притежател и на крилати ракети. Идеята е сходна с концепцията на американските атомни подводни крайцери вид Ohio, които по-рано бяха въоръжени с балистични ракети вид Trident II.

Предполага се, че подводниците от план „ Хаски” с балистични произведения на борда ще превъзхождат по размери ПАТ и ПАКР в същата степен, в която подводниците вид Columbia са по-големи от вид Virginia заради слагането на новия бранш.

Според мнението на специалисти, всички подводници от план „ Хъски” ще имат идентични системи от датчици и силови установки (блокови паротурбинни установки с водо-водни енергийни реактори, които подводниците ще наследят от районна прокуратура СН от план „ Борей” и ПАКР от плана „ Ясен”.

Русия се надява, че употребата на подводници от план „ Хаски” ще й излезе по-евтино спрямо подводниците „ Ясен”, които имат отлични характерности, само че са скъпи в обслужването. Разчита се, че с помощта на икономиите за сметка на унифицираната структура Русия ще може да построи най-малко 16-20 подводници от плана „ Хаски”, като измежду тях ще има многоцелеви и въоръжени с крилати ракети (ПАКР). Строителството на обособената подводница ще отнеме 4,5 година

Построяването на „ Хаски” с балистични ракети ще стартира откакто е спуснат на вода последният ракетен подводен крайцер със стратегическо предопределение (РПКСН) от плана „ Борей”. Новите подводници ще разрешат на Русия да обнови нуклеарните си сили през 2020-те години, в случай че Москва и Вашингтон не се договорят да съкратят нуклеарните си въоръжения.

Някои анализатори, като откривателят от CNA Corporation Майк Кофман, показват пред The National Interest неразбиране от желанието на Русия да построи ракетни подводници от нов вид с балистични ракети. Според него ПАТ са доста по-важни.

Ако планът „ Хаски” бъде осъществен, Русия ще може да обнови част от наследените руски подводници, само че надали ще настигне по мощност руския, смята Кофман.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР