Вместо тях ще използва решенията за модеми на Intel или

...
Вместо тях ще използва решенията за модеми на Intel или
Коментари Харесай

Apple се отказва от чиповете на Qualcomm

Вместо тях ще употребява решенията за модеми на Intel или MediaTek

Съдебните разногласия сред Apple и Qualcomm вещаят края на едно дългогодишно партньорство – бъдещите айфони най-вероятно ще употребяват модеми от Intel или MediaTek

Още в идващото си потомство устройства Apple може да се откаже от чиповете на Qualcomm, откакто години наред точно модемите на американския разработчик бяха единствените почтени за iPhone.

Но появяването на различни разновидности на пазара и правосъдните разногласия сред двете компании вещаят завършек на дългогодишното партньорство. Според неназовани източници от Apple, на които се базира Уол Стрийт Джърнъл, през идната година iPhone и iPad за първи път ще употребяват модеми от Intel или MediaTek вместо от Qualcomm.
още по тематиката
Подобен ход от страна на Apple се пояснява като насилствен. Първо, самата Qualcomm се отхвърли от сериозното тестване на своите чипове в прототипите на iPhone и iPad, а по-късно престана да доставя на Apple нужния за тестване програмен продукт.

Всичко това се случи след подаване на иск от Apple в окръжния съд на Южния окръг на Калифорния с искане на отплата в размер на 1 милиарда $ от Qualcomm. Претенцията се обосновава със корист с преобладаващо състояние на пазара и неспазено заричане за отстъпки при покупка на чиповете за безжична връзка.

Qualcomm спря отстъпките за Apple, когато компанията от Купертино реши да си сътрудничи с управляващите в Южна Корея в границите на антимонополното следствие против нея. През декември м.г. Южна Корея санкции Qualcomm с 853 млн. $, поради нарушение на антимонополното законодателство.

Apple купува модеми Qualcomm от момента на появяването на iPhone. В света има още пет компании, които създават модеми по технология на Qualcomm и производителите на смарт телефони могат да избират всеки от тях за снабдител, само че са длъжни да заплащат избран % от продажбите на американския разработчик. Размерът та отчисленията се дефинира самостоятелно за всеки покупател и зависи от равнището на приходите.

Дълго време Apple се примиряваше с това състояние, защото на пазара липсваха задоволително други възможности. Но всичко се промени през 2015 година, когато Apple стартира да работи с Intel по основаване на личен модем, който към този момент е вграден в някои модели iPhone от седмо потомство.

„ Отговорът на въпроса за какво ние подадохме иск в този момент, а не преди пет години, е елементарен – съществуването на други възможности ”, съобщи по време на презентация вицепрезидентът на Apple – Брус Сюъл.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР