Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната детска

...
Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната детска
Коментари Харесай

Здравният министър: Не е имало лобизъм за разрешаване строежа на частната детска болница Мама и аз

" Категорично нямаше лобистки напън за разрешаване градежа на частната детска болница " Мама и аз ". Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки напън ".

Tова съобщи служебният здравен министър Галя Кондева в предаването " Защо господин министър? " по bTV.

Тя изясни, че въпросът с разрешаване на една болница са регламентирано написани в закона.

 

По думите ѝ толкоз доста приказки са изприказвани за националната детска болница, а нищо не е направено. Въпросът дали е нужна болничното заведение, или не, съществуват правила и нормативи да се създадат сложни оценки за построяването на болничното заведение. Правени са доста разбори и до момента общо взето всички планови оферти на разнообразни вложители са одобрявани за това - леглата може да са доста, само че когато има потребност някой да бъде признат някъде в някоя болница, в Министерството на здравеопазването постъпват сигнали, че в избрана болница няма кревати, разяснява здравният министър.


Тя уточни, че публичната реакция за частната болница е била мощна и е основала предпоставки за размисъл за какво е належащо да се построи частна болница. Галя Кондева не знае дали е изгубила доверието на служебния министър председател с отхвърли да издаде позволение за частната болница. Тя обаче е разочарована, че няма детска болница и има липса на доверие. Не се тормози и от инспекцията на ДАНС.

" Аз съм в положение да не отстъпвам ползите, тъй като като доктор и админ съм отстоявала разговора. Сега имаме опция да проучваме сегашната обстановка в по-дългосрочен проект да се изведат изгодите за болничното заведение ", сподели още министър Кондева. Към момента има 1996 педиатъра в цялата страна.

 

Запитана за какво медицинските сестри бягат от България, Кондева уточни, че специалността е непривлекателнa за младежите и това, което Министерството на здравеопазването може да направи, е посредством план за поощряване на специализациите в опазването на здравето. Обсъжда се и с просветителния министър програмата за образованието на медицинските сестри да се усъвършенства и да стане допустимо по-кратко нейното осъществяване.


На въпрос за какво е оставен доктор Валентин Димитров като шеф отпред на " Пирогов ", Галя Кондева съобщи, че е отменила заповедта за отстраняването на шефа на болничното заведение, защото мандатът му изтича напълно скоро. Конкурсите и условията са ясни, само че здравният министър не знае дали доктор Димитров ще се кандидатира или не. Към момента болница " Пирогов " няма просрочени отговорности, посочи още Кондева.

 

Галя Кондева разяснява и тематиката за медицинските хеликоптери и по кое време ще проработят. 6 медицински екипа ще бъдат подготвени. Нощем също ще могат да се употребяват хеликоптерите. Черната кутия към момента не е сертифицирана, а е в развой на тестови планове от страна на производителя на хеликоптера. Това обаче не би попречило на използването на медицинските хеликоптери да летят. Всички недостатъци на хеликоптерите също са отстранени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР