Вместо с кебапчета - с цели прасета ще се завърти

...
Вместо с кебапчета - с цели прасета ще се завърти
Коментари Харесай

Заменят кебапчетата с цели прасета

Вместо с кебапчета - с цели свине ще се завърти търговията с гласове на локалните избори наесен в Пловдивско. Така иронично разказват идната акция потърпевши от африканската чума по свинете стопани. Както „ Марица “ писа, тези, които непринудено теглиха ножа на животните си, ще получат по 300 лева за стерилизация на кочините. Парите ще се изплащат след 1 септември 2019 година Преди това обаче притежателите на прасета от вид „ заден двор “ би трябвало да бъдат включени в лист, направен от кмета на обитаемото място. Крайният период за това бе 26 август.

Със сигурност ще има кметове, които ще се кандидатират за нов мандат и с цел да си обезпечат гласове, като нищо ще включват в листата и хора, които не са гледали свине, подозират фермери от Първомайско. Там бяха най-големите недоволства, ескалирали в митинги във връзка със заповедта на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Камен Янков за непринудено кръвопролитие на животните.

В Пловдивска област бяха установени два случая на африканска чума при глигани - в ловно стопанство „ Здравец “ и край Перущица. С цел предварителна защита това наложи доброволното кръвопролитие на здрави свине, гледани за персонални потребности в 20-километрова санитарна зона към единствената индустриална свинеферма в региона в с. Белозем.

Има логичност в тези подозрения поради фрапантното разминаване на цифрите за броя на грухчовците в Пловдивско. Въпреки че точният брой е непостоянна големина, зависеща от новородени и умрели прасета, разликата е фрапантна. При това на фона на преброяването на прасетата не в целия район, а единствено в селищата, които попадат в 20-километровата уязвима зона към индустриалната плантация в с. Белозем. По данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA), преди чумата публично записаните фамилни свинеферми в района са 17 с към 1000 прасета. Преброените от вид " заден двор ", в които се гледат грухчовци за персонална консумация, са едвам 68 със 152 броя животни.

Реалната картина обаче е напълно друга. От началото на август са обходени 70 селища, попадащи в 20-километровата зона. Доброволно закланите животни в тях - над 3000, а стопаните, които ще получат обезщетение от 300 лева, са 1299. До края на инспекцията, включваща обекти в с. Любен и гр. Съединение, броят на хората несъмнено ще нарасне до 1400, разяснява доктор Янков. Той посочи, че досега трима стопани са отказали непринудено да умъртвят животните си. По Закона за ветеринарномедицинската активност добичетата ще бъдат наложително евтаназирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР