Вместо да бъде застреляна кафявата мечка, нападнала и ранила жена

...
Вместо да бъде застреляна кафявата мечка, нападнала и ранила жена
Коментари Харесай

След инцидента в Белица експерти предлагат помощ за прогонване на проблемната мечка вместо отстрела й

Вместо да бъде убита кафявата мечка, нападнала и ранила жена край село Белица, която брала гъби и доближила леговището на дивото животно, да се вземат ограничения за прогонването му надалеч от обитаемото място, да има екипи за незабавна помощ при появяването на проблематичен образец и локалните да бъдат подготвени по какъв начин да не се стига до сходни произшествия. Това оферират от Сдружението за дивата природа " Балкани ", което предложи помощта си на Изпълнителна организация по горите за решение на съответния проблем, с цел да не се стига до отстрел на неверно животно или до разпра на хората в Белица.

От организацията за отбрана на правата на животните РЕТА също разкритикуваха решението да бъде отстрелян екземплярът от предпазения тип, който съгласно техните специалисти по диви животни е показал естествена защитна реакция.

" Неприемливо e да се убива диво животно, единствено с цел да могат хората да търсят умерено гъби и по-късно да ги продават. Гората е естественото местообитание на редица диви животни, които имат толкоз право да живеят свободно и невредимо, колкото и ние. Трябва да се отнасяме с почитание към другите типове, вместо да ги прогонваме за персонална облага “, споделя Надя Михлер, специалист по дивата природа в PETA Германия.

От сдружението " Балкани " напомнят, че България до 2019 година има проект за деяние и запазване на кафявата мечка с съответни и меродавни ограничения за запазване на популацията и дейности при поява на проблематични мечки.

В средата на предишния месец служебният екоминистър Асен Личев напомни за този документ в подтекста на откритите три мечета, чиито майки не бяха открити и се допуска, че са станали жертви на бракониери. Тогава бе решено да се образуват отряди за за бързо реагирани при мечки в неволя. https://www.mediapool.bg/planirat-se-otryadi-za-barzo-reagirane-pri-mechki-v-beda-news323214.html Планът обаче планува и сходни локални отряди за справяне с проблематични мечки, които доближават обитаеми места, не се опасяват от хората, атакуват домашни животни и даже хора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР