ВМеждународния ден за борба с насилието над жените имам едно

...
ВМеждународния ден за борба с насилието над жените имам едно
Коментари Харесай

Денков: Нито една форма на насилие няма оправдание

ВМеждународния ден за битка с насилието над дамите имам едно мощно обръщение: Нито една форма на принуждение няма опрощение. Това сподели в особено послание, публикувано от държавната пресслужба, министър председателят акад. Николай Денков. 

Той напомни, че през 2023 година над 20 дами са убити от мъже в България. Общо 1359 са записаните случаи на домашно принуждение и това са единствено тези, за които има информация. 

По думите на премиера това не е единствено за проблем на дамите. Проблем е за всеки, който се усеща слаб и има чувството, че по-силният има опция да го нарани, даже да го убие... ”

Николай Денков разказа ограниченията, които кабинетът е подхванал за битка с домашното принуждение: основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, основаването на бранш „ Домашно принуждение “ към Министерството на вътрешните работи, образованието на хората, които работят в този бранш, както и увеличението на броя на спешните центрове в страната. 

„ Борбата против насилието над дамите е на всички нас: съседи, родственици, сътрудници. Всеки знак за принуждение би трябвало да бъде адресиран, всяка рана би трябвало да бъде последна. Това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и сътрудници. Няма да позволим те да живеят в експанзия. Насилието няма опрощение, “ сподели в умозаключение акад. Денков. 

В изявление за Българска телеграфна агенция при започване на ноември основният комисар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев означи, че през 2023 година се регистрира сериозен растеж на сигналите за случаи на домашно принуждение, като има и нарастване на броя на досъдебните производства. „ До този миг са регистрирани 1359 случая по отношение на 749 през 2022 година т.е. има 81,4% нарастване на деянията на експанзия в домашни условия, това е извънредно тревожно “, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР