Влизането в ERM 2, т.нар. "чакалня" на еврозоната, е завършекът

...
Влизането в ERM 2, т.нар. "чакалня" на еврозоната, е завършекът
Коментари Харесай

Горанов: Дори и в „чакалнята“ за еврозоната вече ще сме в центъра на Европа


Влизането в ERM 2, така наречен "чакалня " на еврозоната, е завършекът на интеграцията на България в Европейски Съюз. Това окончателно ще ни нарежда изрично в центъра на Европа, което е по-скоро политически аспект. Това декларира министърът на финансите Владислав Горанов в изявление за "Капитал". Финансовият министър изяснява, че сега се организират диалози с всички страни, тъй като влизането в ERM 2 изисква единомислещо решение на всички – на ЕЦБ и на страните членки на еврозоната.

"Все още нямаме извършена публична връзка с Европейската централна банка. Знаем, че те са консервативни, изключително след проблемите с Гърция от последните няколко години, само че ние сме уверени, че преимуществата от влизането в ERM 2 и по-късно в еврозоната са повече от рисковете. На процедура в навечерието на 20-тата годишнина от въвеждането на валутния ръб, единственият инструмент, който може да го размени, е участието в еврозоната. И тук мисля, че има политически консенсус сред всички партии ", разяснява още Горанов. Според него до края на годината би трябвало да сме наясно какви са вероятностите ни. "Ще аплайваме публично тогава, когато имаме уверението, че ще бъдем подкрепени ", напомня още веднъж безапелационната си позиция си министър Горанов.

На въпрос за какво тъкмо в този момент България декларира желанието си за интеграция в еврозоната Владислав Горанов споделя, че сега страната ни дава отговор на всички номинални критерии и че по-рано, през 2014 и 2015 година, да се приказва по тематиката еврозона е било много по-трудно поради скорошната рецесия в банковата система с банкрута на КТБ. Освен това и за 2015, и за 2016 година отчитаме добър растеж на стопанската система, съпоставено със междинния европейски напредък, както и за тази година упованията ни за стопанската система стават по-оптимистични, в сравнение с са били на стадия на правене на бюджета в края на 2016 година Финансовият министър акцентира, че след завършилата оценка на финансовата непоклатимост FSAP от Международния валутен фонд и от Световната банка, след извършените прегледи на качеството на активите на банките, стрес тестванията и одитите на застрахователите и пенсионните сдружения с доста по-силни причини имаме съображение да считаме, че рисковете във финансовата система са зад тила ни. А това ни дава по-добра вероятност в диалога с ЕЦБ и другите членове на еврозоната.

По отношение на това по какъв начин вижда периодите за престоя ни в ERM 2 финансовият министър дава отговор, че няма да бързаме, с цел да притискаме нашите сътрудници и че за нас преимуществата от влизането в "чакалнята " са задоволителни от репутационна позиция и като предоставяне на вероятност на страната. Във връзка със спекулативните мнения в медиите, свързани с валутния ни запас и еврозоната, министър Горанов разяснява, че "при догадка, че влизаме в еврозоната, няма да има "едни пари за харчене ", защото това, което е благосъстоятелност на държавното управление сега ще си остане благосъстоятелност на държавното управление. Аналогично, минималните запаси на банките ще си останат техни. А това, което е благосъстоятелност на централната банка ще си остане благосъстоятелност на Българска народна банка. И на процедура държавното управление няма да разполага с един спомагателен запас, с който да може да се разпорежда и да харчи ", споделя Владислав Горанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР