Влизаме в университет без изпит. Кандидат-студентите, лауреати в олимпиади, ще

...
Влизаме в университет без изпит. Кандидат-студентите, лауреати в олимпиади, ще
Коментари Харесай

Влизаме в университет без изпит


Влизаме в университет без изпит. Кандидат-студентите, лауреати в олимпиади, ще бъдат одобрявани във ВУЗ без изпит. Парламентът одобри промени в Закона за висшето обучение.

Гласували в пленарна зала са 116 народни представители, от които 95 от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха „ за “, нито един срещу, а от „ Възраждане “ се въздържаха. Политическа партия и Демократична България не бяха в зала, с цел да гласоподават.
Измененията в Закона за висшето обучение
 имат за цел да надградят актуалната политика за поощряване на кандидат-студентите, които са лауреати в национални и интернационалните олимпиади и са носители на метали от олимпиади в международни и европейски шампионати, да могат да бъдат одобрявани във висши образователни заведения без приемен изпит.
Целта е те да бъдат арестувани в българската система
на висшето обучение. Така депутатът Красимир Вълчев от ПГ ГЕРБ-СДС показа Доклада на Комисията по образованието и науката. Той бе импортиран за първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образоване, с вносители Томислав Дончев и група народни представители от 2 ноември 2022 година
Другото предложение е да се сътвори опция
научните институти да имат юридическа дееспособност, т.е. да бъдат независими юридически лица, защото в момента те могат да основават такива като звена във висшите учебни заведения, уточни Вълчев.
Целта е да се основат условия за оптималната еластичност
при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа. По думите на някогашния министър на образованието това не трансформира всъщност структурата на научния институт, само че дава опция за формалното му отделяне като настрана юридическо лице за по-голяма действеност и по огромна автономия в активността на института.
Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР