Влиятелният иракски духовник Моктада ал-Садр нареди на своите последователи да

...
Влиятелният иракски духовник Моктада ал-Садр нареди на своите последователи да
Коментари Харесай

Най-малко 15 загинали и 200 ранени при сблъсъци в Багдад

Влиятелният иракски свещеник Моктада ал-Садр подреди на своите почитатели да прекратят митингите си в центъра на Багдад, като по този метод облекчи борбата, довела до най-смъртоносните прояви на принуждение в иракската столица от години, предава " Ройтерс ".

Извинявайки се на иракчаните, откакто 22 души бяха убити при конфликтите сред въоръжена група, лоялна към него, и съперничещи си шиитски мюсюлмански фракции, подкрепяни от Иран, Садр осъди боевете и даде на своите почитатели един час да се разпилян.

" Това не е гражданска война, тъй като тя е изгубила мирния си темперамент ", съобщи Садр, някогашен антиамерикански размирен водач, в телевизионно послание. " Проливането на иракска кръв е неразрешено. "

С приключването на крайния период към 14:00 ч. (1100 ч. по Гринуич) почитателите на Садр бяха видяни да стартират да напущат региона на укрепената Зелена зона в центъра на Багдад, където се намират държавните офиси и където те бяха окупирали Народното събрание в продължение на седмици.

Над 200 души са потърпевши при конфликтите.

Влиятелният шиитски свещеник разгласи през вчерашния ден, че се отдръпва от иракската политика. Това провокира  стотици ядосани негови последователи да щурмуват постройката на държавното управление в строго охранявания комплекс в центъра на столицата.

Муктада Садр разгласи гладна стачка, до момента в който насилието бъде прекъснато.

Иракската войска вкара комендантски час в цялата страна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР