Властта реши да зарадва хотелиерите на изпроводяк. Следващата седмица близо

...
Властта реши да зарадва хотелиерите на изпроводяк. Следващата седмица близо
Коментари Харесай

Радост за хотелите с бежанци. Дават им 7 милиона

Властта реши да зарадва хотелиерите на изпроводяк. Следващата седмица близо 7 млн. лв. ще получат още 95 юридически лица, извършващи действия в туристическите обекти, настанили украински бежанци, които до този миг не са получили парите си за април по мярката " 40 лв. " за хотелиерите. Изплащането на парите ще стане допустимо, откакто държавното управление одобри план на решение на Министерски съвет, импортиран от Министерството на туризма, за тази цел. Парите са за втория стадий от мярката - от 1 до 30 април, за който средствата не бяха напълно разплатени. Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

До този миг е разплатен първият интервал на настаняване на украинските бежанци в хотелите - от 24 февруари до 31 март, и вторият интервал - от 1 до 30 април. Финалното разплащане на хотелиерите и на държавните почивни бази ще е през юли.

Георгиева изясни, че забавянето при разплащането е било поради тежкия метод на обработка на техните заявки, огромното несъвпадане на неповторимите идентификационни кодове на техните обекти и други грешки, които би трябвало да бъдат изяснени от проверяващите, преди да се стигне до утвърждение за заплащане.

С тези 7 млн. лв., които се чака да бъдат разплатени идната седмица, страната общо е изплатила на сред 500 и 700 юридически лица, извършващи активност в туристическите обекти, 77,052 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Сега се обработват заявките за заплащане на хотелиерите за интервала 1 - 31 май, като в тази ситуация работата е повече, тъй като ще се изплаща дължимото освен на хотелския бизнес, само че и на държавните почивни бази, настанили украински бежанци по същата мярка, сподели заместник-министърът. Предварителните упования са да бъдат разплатени към 82 млн. лв. с Данък добавена стойност през юли (ДДС за хотелиерите е 9 на 100, а за държавните бази - 20 на сто). Периодът, който ще бъде разплатен към държавните бази, е 24 февруари - 31 май, защото по решение на Министерски съвет заплащанията на държавните бази стават при разплащане на третия времеви интервал.

Георгиева подсети, че парите по мярката " 40 лв. " са от неусвоени евросредства по няколко оперативни стратегии от миналия интервал, като докладът на тези средства става по разпоредбите на стратегиите, което по думите на министъра Георгиева в допълнение забавя процеса на разплащане. Тя сподели, че Министерството на туризма ще подписа контракти с няколко оперативни стратегии за финансиране на мярката " 40 лв. ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР