Властите в Испания ще пуснат съвсем скоро приложение, което да

...
Властите в Испания ще пуснат съвсем скоро приложение, което да
Коментари Харесай

Испания погва мъжете, които не помагат в домакинството

Властите в Испания ще пуснат напълно скоро приложение, което да следи за разпределението на домакинските отговорности сред членовете на всяко семейство.

Мярката е част от напъните за възстановяване на равенството сред половете, оповестява CNN.

Анхела Родригес, заместник-ръководител на испанското министерство на равенството, разгласи проектите по време на съвещание на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането против дамите.

" Проучванията демонстрират, че дамите прекарват доста повече време в домакинска работа, в сравнение с мъжете ", сподели Родригес. Тя акцентира, че всички типове разнообразни задания би трябвало да се смятат за домашен отговорности.

Например, миенето на чинии е явна задача, която може да се вкара в приложението, само че преди този момент някой би трябвало да пазари съставки, да възнамерява какво би трябвало да се яде в съответния ден и по-късно да сготви ястието. „ Всички тези задания, това натоварване, съвсем постоянно се падат на дамите, това сочат изследванията “, добавя Родригес.

Приложението, което би трябвало да бъде налично до лятото, ще бъде потребно освен за двойки, само че и за огромни семейства, с повече деца или пък съквартиранти.

То ще разреши на всеки член на семейството да вкарва като стойност времето, което прекарва в домакинска работа. Ще работи на правилото на приложения като Splitwise, които разрешават на групи хора да споделят разноските за храна да вземем за пример.

Според изследване на Националния статистически институт на Испания, оповестено през декември 2022 година, 45,9 % от интервюираните дами са декларирали, че извършват по-голямата част от домакинските отговорности, в съпоставяне със единствено 14,9 % от мъжете.

Планът на държавното управление за новото приложение е част от по-широк проект за " съотговорност " на лявото държавно управление на премиера Педро Санчес, който пристигна на власт през 2018 година с обещанието да се концентрира върху въпросите по половото неравноправие и дискриминация в страната.

" Това ново държавно управление е недвусмислено ангажирано с равенството. Чували сте ме да го споделям доста пъти: Испания се промени на 8 март ", съобщи той през 2018 година, преди да назначи кабинет с женско болшинство, напомня CNN.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР