Властите на различни страни от ЕС започнаха да говорят за

...
Властите на различни страни от ЕС започнаха да говорят за
Коментари Харесай

Европа спешно се готви за най-тежка зима без руски газ

Властите на разнообразни страни от Европейски Съюз започнаха да приказват за „ енергийната рецесия “, че „ зимата ще бъде доста сложна “ и че „ хората би трябвало да икономисват за зимата, с цел да платят парното “ и „ стягат коланите “. Гражданите на страните от Европейски Съюз се приготвят за компликациите, които ще би трябвало да понесат в името на „ успеха над Путин “. До каква степен европейците са подготвени за сходни компликации и какво прави Европейски Съюз, с цел да се опита да ги понижи?

Германската стопанска система постоянно е била считана за един от главните локомотиви на Европейски Съюз. Но в този момент този локомотив има големи проблеми. Английското списание “Спектатор” разгласява дълга публикация „ Германската промишленост на процедура застина “, чието наличие излиза наяве от заглавието. Сред проблемите, които тормозят немската промишленост, списанието загатва, че " немската промишлена експортна машина се подхранваше от евтина сила от Русия - и това гориво може скоро да свърши ".

Икономия и изолираност

На собствен ред ръководителят на Федералната мрежова организация на Германия (германския регулатор) Клаус Мюлер предизвести в изявление за вестник “Цайт”, че запасите от газ в страната при положение на прекъсване на доставките от Русия ще стигнат до края на лятото. Вярно, той се опита да подслади хапчето. „ Дори и на следващия ден да няма повече доставки на газ от Русия, за което няма индикации, Германия въпреки всичко има други източници. А също и складове, които, въпреки и незадоволителни, към този момент са малко по-добре запълнени, в сравнение с преди три или четири седмици “, акцентира Мюлер.

Той сподели, че в Германия има проект за деяние при положение на прекъсване на съветските енергийни доставки - включващ три основни " в случай че ". „ Ако успеем да понижим потреблението. Ако успеем да получим повече газ. И в случай че успеем да напълним хранилищата. Ако имахме 48 месеца мир и време, щяхме да създадем Германия самостоятелна от доставките на газ от Русия на рационална цена “, твърди Мюлер.

Той не изключва през идната зима страната да остане без съветски газ. И в случай че страната е изправена пред изострен дефицит на синьо гориво, тогава, съгласно длъжностното лице, „ ще бъдем принудени да наредим прекъсването “ на разнообразни уреди. На въпрос кои представители на промишлеността биха могли да създадат повече за спестяването на газ, Мюлер сподели „ всички “. Освен това той добави: „ За доста хора сходен сюжет може да наподобява доста нереален. Но това е сюжет, когато приказваме за спомагателни разноски за електрическа енергия за приблизително семейство в размер на 1500-2000 евро, даже 2500 евро и повече.”

В момента немският регулатор актуализира данните за потреблението на газ в страната и разпознава браншове и предприятия, които при положение на енергийна рецесия ще получат газ преди останалите. Според Мюлер това са най-вече частни семейства, лечебни заведения и газови електроцентрали.

Властите оповестиха и началото на огромна акция, в която популацията ще бъде осведомено за нуждата от изолираност на къщите. На собствен ред немският министър на стопанската система Роберт Хабек прикани съгражданите към спестовност. „ Например, германците могат да минат без отопление на откритите басейни до 28 градуса “, изясни министърът.

Санкциите би трябвало да навредят повече на Русия, в сравнение с нас! “

Ако оценим какво се случва на пазара на Европейски Съюз, то очевидно не се надяват газта да поевтинее до зимата. Така на 7 юли на Лондонската борса спотовите доставки на газ от борсата TTF, предопределени за август, са се повишили с 9% - до 1919 $ за хиляда кубически метра. Котировките за четвъртото тримесечие се повишиха до 1950 евро. Според борсата цената на газа няма да се върне на предходните си равнища по-рано от три години. И по този начин, за зимата на 2023-2024 година горивото към този момент се продава по 1250 $, а за зимата на 2024-2025 година - по 800 $.

През юни " Газпром " заяви, че немската “Сименс” не е върнала от ремонт газовия елемент на компресорната станция " Портовая " и компанията е била принудена да понижи потенциала на " Северен поток " със 100 милиона кубични метра дневно до 67 милиона кубични метри. Тогава “Сименс” обясниха, че не могат да донесат елемента от Канада, която наложи петролни и газови наказания против Русия. В резултат на това главните купувачи регистрираха понижение на вноса на съветски газ: немската “Юнипер”, италианската “Ени”, френската “Енджи” и австрийската ОМВ. След това Робърт Хабек обществено се обърна към Канада с искане да върне елемента за “Северен поток”.

В изявление за “Блумбърг” Хабек се оправда: „ Ще бъда първият, който ще се бори за нови строги наказания на Европейски Съюз. Но те би трябвало да ударят и да навредят на Русия повече, в сравнение с нашата стопанска система.”

Федералната мрежова организация предвижда, че в най-лошия случай дефицитът на газ в Германия ще стартира в средата на декември - и страната ще пропусне 10 милиарда кубически метра през сезона. В същото време износът на газ от Германия за други страни ще бъде изцяло спрян. „ Всички пазарни процеси ще бъдат спрени. Това ще бъде злополука за някои промишлености. И не приказваме за дни или седмици, а за дълго време. Говорим за хора, които ще изгубят работата си, и за райони, които ще изгубят цели индустриални комплекси “, изясни Хабек.

Между другото, цените на електрическата енергия на едро в Германия и Франция сложиха нов исторически връх за година напред - надлежно 325 и 366 евро за мегаватчас. Това се случва по няколко аргументи, главната от които е намаляването на доставките на газ за Европейски Съюз и растящата цена на синьото гориво.

Анкетирани от “Файненшъл Таймс” специалисти считат, че рисковият дефицит на газ в Европа ще се проточи най-малко още една година. Германия и редица други европейски страни оповестиха ограничения за увеличение на потреблението на въглища. Но цената на изкопаемите горива също пораства с рекордни темпове, което няма да разреши понижаване на цената на електрическата енергия. Котировките за въглища за доставка през август от Ротердам бяха на равнище от 339 $ за звук при започване на юли (докато преди година не надвишаваха 77).

Изглежда, че Франция със своята нуклеарна сила е в доста по-изгодна позиция спрямо други страни от Европейски Съюз. Въпреки това, съгласно положението на нещата при започване на юли, делът на нуклеарното произвеждане във Франция е намалял до 43% от потенциала си - което се случи, наред с други неща, заради постоянни неизправности в стареещите атомни електроцентрали. Освен това въздейства и горещото време, което нагрява водата в реките, употребявани за изстудяване на реакторите.

В резултат цената на електрическата енергия се увеличи до рекордно високо равнище. Така, съгласно борсата “Нордпул”, доставките на електрическа енергия на едро във Франция към 6 юли са били за 388 евро за мегаватчас. Преди година цената не надвишаваше 81 евро. Бързото повишаване на цените не удря с цялата си мощ елементарните консуматори, защото страната във Франция заплаща дотации и понижава налозите. Но не се знае какъв брой дълго ще продължи рецесията и дали държавният бюджет ще може да издържи в допълнение задължение от десетки милиарди евро.

Най-голямото проваляне на европейските зелени

Ако европейските колоси са в такава тежка обстановка, то по-маловажните страни са в доста по-трудна. Така ръководителят на Полския енергиен регулаторен орган Рафал Гавин сподели, че поляците би трябвало да бъдат „ готови колкото е допустимо повече за зимния интервал “.

В Естония ръководителят на локалния енергиен колос “Ести Енергия”, Хандо Сутер, предизвести в писмо до Министерството на стопанската система, че потребността от природен газ във Финландия и Балтийския район, която е към 60 тераватчаса в енергиен еквивалент, сега е предоставени в размер не повече от 39 тераватчаса. „ Този размер не е задоволителен, с цел да обезпечи изцяло доставките на газ в района за целия иден отоплителен сезон “, счита Сутер.

В същото време обаче 52% от естонците са подготвени, съгласно тях, да заплащат високи цени за отопление и електричество, единствено и единствено да реализират " енергийна самостоятелност " от Русия - най-малко това следва от резултатите на изследване, извършено от чиновници на “Цитадела” в балтийските страни.

Така 37% от жителите на Естония споделят, че в името на такава свещена цел биха издържали и ще се откажат - само че за малко. Други 15% са показали, че са подготвени да създадат това, макар обстоятелството, че са зле с парите. В съпоставяне с други балтийски страни, латвийците са минимум склонни да заплащат по-висока цена за отопление: 39% от интервюираните означават, че не са съгласни да създадат това. В Литва едвам 22% от интервюираните означават тази опция като допустима.

На 6 юли евродепутатите, със относително малко болшинство от подадените гласове, се съгласиха краткотрайно да включат нуклеарната и газовата сила като зелена инвестиция. Така занапред нататък газът и нуклеарната сила краткотрайно ще бъдат класифицирани като " екологични " енергийни източници. Това решение се прави оценка като едно от най-големите провали на всемогъщите, наподобява, през последните години последователи на " зеления дневен ред " - и те се възмущават. „ Това е черен ден за опазването на климата. Тук победиха газовото и нуклеарното лоби “, разяснява резултатите от гласуването Расмус Андресен, евродепутат от немските Зелени. Недоволни бяха и представители на втората по величина секта на социалистите, съгласно които този избор е " изменничество на климатичните упоритости ".

Това решение на Европейския парламент беше подложено на критика освен от вложители и деятели, само че и от обособени страни, които са членки на Европейския съюз. Така Виена и Люксембург към този момент дадоха да се разбере, че възнамеряват да апелират това решение в съда.

Но в Чешката република новината, че нуклеарната и газовата сила към този момент ще се смятат за изцяло екологични, беше счетена за страхотна. „ Това проправя пътя за енергийна самодостатъчност, което е безусловно належащо за нашето бъдеще “, сподели чешкият министър председател Петер Фиала. На собствен ред министърът на промишлеността и търговията на Чешката република Йозеф Сикела означи, че това решение ще помогне за построяването на устойчива и сигурна енергийна промишленост. Така „ живителната криза” принуждава Европейския съюз да излезе от въздействието на „ зеленото лоби”, което до неотдавна се смяташе за необикновено мощно и авторитетно.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР