Властите на Нидерландия значително отслабват от днес въведените ограничителни мерки

...
Властите на Нидерландия значително отслабват от днес въведените ограничителни мерки
Коментари Харесай

Нидерландия и Швейцария отварят училищата

Властите на Нидерландия доста отслабват от през днешния ден въведените ограничаващи ограничения за битка с разпространяването на ковид, заяви ТАСС.

Детските градини и началните учебни заведения възобновяват работата си, отварят се фризьорски и козметични салони, както и библиотеки. Освен това се отстранява възбраната за спортове като тенис и голф, при които няма директен контакт сред играчите.

18 умряли в Нидерландия за едно денонощие от ковид, броят на инфектираните в Белгия пораства

Детските градини ще отворят без ограничавания. В началните учебни заведения всеки клас ще бъде разграничен на две групи, които ще идват на часове в разнообразни дни. В останалото време децата ще продължат образованието си на отдалечено.

От през днешния ден ще възобновят работата си фризьори, козметици, масажисти и други Те ще могат да одобряват гости единствено по предварителна поръчка, а при резервация ще би трябвало да се уверят, че клиентите нямат признаци на болестта - кашлица, болки в гърлото или висока температура. Служителите ще би трябвало да носят маски и да подсигуряват, че клиентите са на разстояние от най-малко 1,5 метра.

Вторият от общо три стадия на намаляване на ограниченията за самоизолация, въведени в средата на март заради пандемията от ковид, ще стартира през днешния ден в Швейцария, съобщи ТАСС.

Подновяват се занятията в междинните учебни заведения, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, заведенията за хранене, магазините за облекла и обувки.

Разхлабването на ограниченията на всички места ще бъде съпроводено от ограничения за понижаване на риска от предаване на зараза. В образователните часове се изисква разстояние от два метра сред учителите и учениците.

Властите обърнаха особено внимание на заведенията за хранене, питейните заведения и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по различен метод. На маса би трябвало да сядат не повече от четирима души, в случай че не става въпрос за родители с деца. Освен това няма да има правостоящи места. Управата на заведенията за хранене може да помоли клиентите да дават своето име, адрес, телефонен номер и е-поща, тъй че при положение на заразяване на чиновници на заведението с ковид да може да бъде открит източникът на зараза. Това обаче ще става на чисто доброволни начала и клиентите могат да откажат да дават такава информация.

За магазините за облекла няма специфични условия, с изключение на добре познатите, само че в магазините за обувки ще бъде наложително меренето да става с чорапи за еднократна приложимост. Що се отнася до библиотеките, те се отварят без достъп до читалните зали. На спортните площадки е разрешено да се практикуват единствено спортове, в които броят на участниците е не повече от пет и се съблюдава разстояние от два метра.

Запазва се контролът на границите на Швейцария, в това число възбрана за влизане за всички чужденци, като се изключи лицата, които имат позволение за престояване или пристигнали заради работа и незабавни филантропични аргументи. Същевременно от 11 май се вкарват някои отстъпки за жителите на страните от Европейския съюз.

Облекчаването на рестриктивните мерки в Швейцария стана допустимо с помощта на усъвършенстваната епидемиологична обстановка. Ако в края на март - началото на април броят на инфектираните с ковид всекидневно се усилваше с 1 000 души или повече, то от 26 април в нито един ден не е надвишил 200, а от 3 май - 100.

Общият брой на инфектираните след 25 февруари доближи 30 305. Към 10 май са регистрирани 1538 смъртни случая.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР