Властите и технологичните гиганти отново и отново се сблъскват с

...
Властите и технологичните гиганти отново и отново се сблъскват с
Коментари Харесай

Коронавирусът: какво прави изкуственият интелект

Властите и софтуерните колоси още веднъж и още веднъж се сблъскват с един въпрос: не разполагаме ли с цифрови принадлежности за разбор на данните, които биха ни разрешили по-добре да предвиждаме, управляваме и овладяваме пандемията от ковид?

На 30 декември откриватели показаха паника. Благодарение на логаритми, които сканират уеб пространството, те откриха случаи на необикновена пневмония покрай пазар в Ухан, Централен Китай.

Трябваше обаче да минат няколко дни преди Световната здравна организация (СЗО) да разгласява оценка на рисковете и цялостен месец преди да разгласи, че става дума за опасност за здравето от интернационален мащаб.

" Силата на тези принадлежности е налице, само че още не сме разкрили по какъв начин в действителност да се възползваме от нея ", споделя Майкъл Грийли, съосновател на " Флеър Кепитъл Партнърс " - компания, която влага в здравни технологии.

Инструментите на изкуствения разсъдък проучват данните. Те могат да проучват детайлно текстове, цифри, уеб страници и изображения и да откриват взаимозависимости, невидими за човешкото око. Няколко компании забелязали по този метод признаци на особеност в края на декември.

Компанията Dataminr, специализирала се в откриването на опасности в действително време, направила връзката сред разказите на поданици на Ухан в обществените мрежи, изображенията, показващи дейностите по дезинфекциране на рибния пазар в града, и предизвестията на доктор, който по-късно умря от ковид. BlueDot също забелязала здравния проблем, с помощта на логаритъм, преглеждащ стотици хиляди публикации от печата всеки ден и сведения от въздушния трафик.

" Данните бяха аналогични с тези от епидемията от Тежък изострен респираторен синдром (ТОРС) преди 17 години, само че не си давахме сметка какъв брой инфектиран ще бъде този вирус ", декларира Камран Хан, създател на BlueDot - канадска софтуерна компания, специализирала се в региона на изкуствения разсъдък.

" Имаме податливост да подхващаме дейности в сходни обстановки, такава е човешката природа ", споделя още Хан, който е учител по публично здраве в университета в Торонто.

Наблюдение

Властите могат да употребяват изкуствения разсъдък, с цел да получават предварителна информация, да наблюдават разпространяването на вируса и да предвиждат потребностите на лечебните заведения, да проучват наличните изследвания и статистики и да ускорят търсенето на способи за лекуване и на възможна ваксина.

Така те ще разполагат с качествени данни в нужното количество, до които ще има достъп в действително време.
Данните на държавните органи и частните лица също са значим запас, който може да бъде употребен при зараза. Тяхната дискретност обаче се употребява със законова протекция.

" В Китай, където имат по-малко ограничавания, всеобщо използваха геолокализацията на хората (чрез смартфоните) и системите си за наблюдаване. В демократичните общества това е по-трудно ", споделя Андрю Крес, създател на HealthVerity - компания, специализирала се в региона на технологиите, събиращи данни в областта на опазването на здравето.

" Знаем възрастта, пола, географската зона и някои събития като пазаруването на сироп за кашлица и правенето на диагностика за респираторна зараза. На доктрина, можем да свържем тези събития с интензивността онлайн, само че индивидът бързо ще стане идентифицируем. Трябва да бъде открит баланс сред полезността (на информацията) и отбраната на персоналния живот ", акцентира той.

В сегашната фаза на карантина фирмите оказват помощ на държавните управления да наблюдават разпространяването на заболяването и да се уверят, че популацията съблюдава предписанията за " обществено разграничаване ".

BlueDot употребява " анонимизирани " данни за геолокализацията на " близо 400 милиона смарт телефона ".

Алгоритмите се използват и при изследователските действия в медицината. Миналата седмица откриватели и компании са събрали над 29 000 научни изявления за COVID-19.

Белият дом прикани доброволците бързо да извлекат от тях съответна информация благодарение на принадлежности, предоставени от Kaggle - платформа за машинно образование, която е благосъстоятелност на " Google ".

Що се отнася до лекуването, " изкуственият разсъдък разрешава да бъдат правени симулации и да бъдат проследени биологични еволюции, както в никакъв случай в предишното ", споделя с възторг Майкъл Грийли.

Това икономисва усилието да бъдат правени един по един ръчни проби за реакциите на вируса. " Взимаме милиони проби и машината разпознава няколко молекули, които, да вземем за пример, имат капацитета да послужат за ваксина ", акцентира той.

Етапите на клиничните тествания върху пациенти обаче не могат да бъдат съкратени, тъй като те дефинират дали медикаментите са безвредни за хората и дали имат резултат.

Освен в случай че регламентацията им не бъде смекчена. " Сега има извънреден напън върху фармацевтичната промишленост да бъдат употребявани някои артикули, които може би още не са подготвени до дъно ", споделя вложителят. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР