Властите алармират, които може да тръгва с кола. Пътищата са

...
Властите алармират, които може да тръгва с кола. Пътищата са
Коментари Харесай

Евакуация в Канада на фона на бушуващите пожари. Издадоха препоръка за носене на маски


Властите сигнализират, които може да потегля с кола. Пътищата са отворени

Властите издадоха предизвестие за качеството на въздуха в региона на Йелоунайф, където голям брой градове бяха евакуирани от настъпващите горски пожари.

Пожарникарите пробват да овладеят стихията, само че неподходящите ветрове заплашват да усложнят една от най-големите избавителни интервенции, оповестява Ройтерс.

В Йелоунайф, столицата на Северозападните територии, пожарни екипи и самолети се пробват да спасят града с към 20 хиляди души от голям горски пожар, който наложи заповед за евакуация на цялото население.

Правителството разгласява някои насоки за евакуация, които споделят, че полетите би трябвало да бъдат последна мярка и то за тези, които не могат да карат.

Мнозина, които се надяваха да бъдат изведени от Йелоунайф, не съумяха в четвъртък, откакто местата в евакуационните полети бяха запълнени. Регистрацията за място за полетите в петък беше открита в 6 сутринта (12:00 GMT) в локалната гимназия, като първият полет излетя в 8 сутринта (14:00 GMT).

Лицата с понижена пъргавина, тези, които са имунокомпрометирани или имат положение, което ги излага на по-висок риск от тежки резултати заради поемане на пушек, бяха преместени нагоре в листата на чакащите. 

Властите предизвестиха, че димът предизвиква неприятно качество на въздуха и понижена видимост и може да бъде нездравословен за здравето даже при ниски концентрации. Има издадена рекомендация за носене на маски и за затваряне на прозорците и вратите на доновете.

Тази година Канада минава през най-лошия в историята сезон на горските пожари, с повече от 1000 дейни огнища, горящи в цялата страна, в това число 265 в Северозападните територии.

Експертите споделят, че изменението на климата е изострило казуса с горските пожари дружно със засушаването и високите температури.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР