Владислав Антонюк почувствал еуфория, когато преди три месеца се върнал

...
Владислав Антонюк почувствал еуфория, когато преди три месеца се върнал
Коментари Харесай

Въпреки разбитите надежди, някои в Херсон отказват да го напуснат

Владислав Антонюк почувствал еуфория, когато преди три месеца се върнал в родния си град Херсон, в деня, в който украинските войски влязоха, а ликуващи поданици развяваха флагове в синьо и жълто на централния площад, с цел да честват, споделя " Ройтерс ".

на единствения районен център, който Русия завладя по време на нашествието си, беше най-големият успех на украинската контраатака през втората половина на предходната година, съживи очакванията в цялата страна и.

Но три месеца по-късно напредъкът на Украйна спря и мрачната действителност настъпи. Руските бойци, които се отдръпнаха през река Днепър, не бяха в допълнение отблъснати и обстрелват града всекидневно с артилерия.

Много поданици в този момент напущат още веднъж, подканени от локалните управляващи.

Не и 46-годишния Антонюк, който споделя, че няма да отиде на никое място другаде: " Това е моят град. Хората си оказват помощ по собствен личен метод ".

Но Васил Незгода не е толкоз сигурен. Преди две седмици съветска ракета се забила в покрива на постройката, където живеел. Той се преместил в къщата на другар и към този момент остава в града, само че споделя, че в случай че обстановката се утежни, ще напусне.
Жителите устояха осем месеца на, по думите на мнозина, брутална съветска окупация. Украинските управляващи проверяват стотици изгубвания и случаи на физическо или полово принуждение над арестувани от някогашните окупатори.
Но огромните очаквания, че връщането на града под украински надзор ще докара до нормалност, не се оправдаха. Тези дни централният площад е запустял. В сряда съветски снаряди удариха автобусна спирка в центъра на града, убивайки шестима души и ранявайки дузина.

 Въпреки разрушените очаквания, някои в Херсон отхвърлят да го изоставен
© Reuters

Длъжностни лица пресмятат, че са останали единствено 50 хиляди души от предвоенното население, възлизащо на 279 хиляди, и в този момент поучават и останалите да изоставен, до момента в който градът остава в обсега на съветските оръжия от другата страна на реката.

" Докато сме на разстояние от 30-40 километра до врага, е по-добре хората да изоставен, с цел да запазят живота и здравето си ", споделя Олександр Прокудин, шеф на Херсонската регионална военна администрация.

 Въпреки разрушените очаквания, някои в Херсон отхвърлят да го изоставен
© Reuters

Той беседва с " Ройтерс " пред величествената административна постройка на Херсон, където липсват няколко прозореца, счупени след гърмежи наоколо. Прокудин споделя, че неговата администрация изтегля към 100 души от града всекидневно с влакове и рейсове на доброволна основа.

Мнозина не стигат надалеч. Докато популацията на град Херсон се свива, други държани от Украйна региони по-далеч от фронтовата линия в околната Херсонска област одобряват повече хора.

 Въпреки разрушените очаквания, някои в Херсон отхвърлят да го изоставен
© Reuters

39-годишният Прокудин е на работа едвам от 7 февруари, откакто президентът Володимир Зеленски уволни редица държавни чиновници, заявявайки, че би трябвало да почисти вътрешните проблеми. Прокудин преди този момент е управлявал ръководството на националната полиция на Херсонска област.

" Ще останем тук ", споделя 60-годишният Игор Власенко, който работи в топлофикационна компания. " Не мисля за овакантяване ", добавя той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР