Владимир Владимиров БДЖ, изпълнителен директор на жп холдинга © Цветелина

...
Владимир Владимиров БДЖ, изпълнителен директор на жп холдинга © Цветелина
Коментари Харесай

БДЖ ще купува 41 нови мотрисни влака

Владимир Владимиров БДЖ, изпълнителен шеф на жп холдинга

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Локомотиви за любимци

Частната " Експрес сервиз " упрекна БДЖ, че наглася публични поръчки в интерес на съответен претендент и е подготвена да заплати 4 млн. лева за ремонт на локомотиви и сама да извърши 80% от работата
22 мар 2018
Държавата дава 31 млн. лева на БДЖ

Сумата ще би трябвало да се върне до края на 2020 година А се дава, с цел да се заплати отчасти по просрочените облигации на жп сдружението
7 фев 2018
Бавни Държавни Железници

До началото на март 80 жп гари, или 1/3 от всички, би трябвало да продават билети в действително време. Системата обаче напредва извънредно постепенно
19 яну 2018
Китайската CRRC предлага на БДЖ влакове, цех и рефинансиране на задължения

Държавният тръст е пратил капиталово желание до транспортното министерство
9 мар 2017
БДЖ: Ретро вечно

ЖП-превозвачът продава билетите си по архаични начини. Досега е имало три плана за електронно билетоиздаване, само че нито един от тях не е въведен, като и последният на " Информационно обслужване " се бави.
2 мар 2017 Български държавни железници до месец ще разгласи поръчка за покупката на 41 нови мотрисни влака. А идващото държавно управление ще поръча още 44. Това разгласи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Холдинг БДЖ " Владимир Владимиров.

Финансирането на първия стадий от обновяването на преносимия състав би трябвало да се реализира със средства от държавния бюджет, под формата на финансов трансфер, сподели Владимиров. Той е в размер на 35 млн. лева на година.

" Най-вероятно ще има предплатено заплащане към спечелилия, който завоюва публичната поръчка, в границите на две години, след което те ще бъдат плащани разсрочено. Ако има държавническа воля и политическа воля, може тази сума да бъде увеличена, да се съкратят периодите на възнаграждение и по този метод да се форсира и въвеждането на втори стадий в модернизацията на железницата – точно тези 44 мотрисни влака ", съобщи той.

85 нови мотриси

Документацията по публичната поръчка е съвсем подготвена, като сега се почистват детайлите какви тъкмо би трябвало да бъдат удобствата в тези мотрисни влакове. Предвижда се влаковете да се движат по главните жп линии в страната, като някои от тях ще покриват и крайградски зони като София – Перник или към Асеновград.

Технологичната им скорост ще е 200 км/час, като тя ще разрешава по новата жп инфраструктура те да развиват 160 км/час. Това значи, че дистанцията сред София и Бургас ще се взима за три часа, три часа и 20 минути, според от броя на спирките по пътя, пресмята Владимиров. Технологичната скорост на новите мотриси обаче няма да се доближава оптимално по линията София – Варна, която не се модернизира от Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

Очакванията са първите от тези 41 мотрисни влака да тръгнат по жп линиите в края на мандата на държавното управление и последователно да бъдат доставени в границите на идващите до три години. " Паралелно с това би трябвало да стартира подготовката и за втория стадий ", споделя Владимиров.

И поръчка за поправки

" С тези 85 и тези мотрисни влакове, които притежаваме, плюс спалните вагони (бел. ред. - 30-те спални вагона, които дойдоха през 2013 година, бяха последната огромна поръчка на нов преносим състав) ще имаме една много съвременна железница. Разбира се, ще останат и част от старите, с които работим сега, само че от тях ще останат най-хубавите и локомотиви, и вагони и железницата ще наподобява по напълно друг метод ", счита той.

Паралелно тече още една огромна поръчка на " БДЖ Пътнически транспорти ". Тя е за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси и 24 електрически мотриси Siemens, за 137 млн. лева без Данък добавена стойност и е за 5-годишен интервал.

Към момента по нея напред не престават три претендента. Това са Обединение " Дезиро Сименс ", " Щадлер Унгария Железопътна поддръжка " и румънската " Алстом превоз ", като последните две апелират решението от началото на март в Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР