Владимир (Влади) Ковачев - един от топ сарафите през 90-те

...
Владимир (Влади) Ковачев - един от топ сарафите през 90-те
Коментари Харесай

Издъхна легендарен крими герой, който спука черепа на жена си със златен пръстен

Владимир (Влади) Ковачев - един от топ сарафите през 90-те години във Варна, станал печално прочут с убийството на жена си, е умрял преди дни, научи извънредно " Блиц " от негови другари.

Ковачев е една от енигматичните персони на варненския ъндърграунд и прехода. Първият му конфликт с Темида е през 1977 година Присъдата за младия тогава разпасан безгрижник е 5 години отнемане от независимост за групови изнасилвания.

Редица били недоволствата на девойки, че са завличани от улицата и изнасилвани в таванска стаичка. Процесът става прочут като " Черна котка ", тъй като на вратата на стаичката, в която са били осъществявани гаврите, е имало календар с нарисувана черна котка.

По-късно Ковачев е оправдан, а преди няколко години с " половин уста " той разяснява пред кореспондент на " Блиц " този откъслек от биографията си по този начин: " Такива бяха времената – гуляехме, всички бяхме пияни и правехме какво ли не. Но изнасилвания не е имало – те самите (момичетата) се предлагаха, а след това комфортно не си спомняха, с цел да не наподобяват ку*ви ".

" Не бъркай в тази рана, апелирам те " – това бе единственият коментар на Влади Ковачев, когато след излизането си от пандиза бе запитан за убийството на жена си Анелия.

През март 1995 година той нахлува гол до кръста в болница " Света Анна " с Анелия на ръце. На лекарите споделя, че я намерил в тежко положение, като се прибрал.

След като тя издъхва, споделя пред служителите на реда, че в болничното заведение са я уморили. После продължава комбинативно да финтира проверяващите с други версии – клошар, който звъннал на вратата, избутал невръстната му тогава щерка Николета и скочил върху майката с викове да дава парите.

По това време Ковачев е топ сарафът във Варна – има редица обмен бюра, заложни къщи, магазин, жилища, вили и лъскави коли.

Една от подхвърлените версии е, че убийството на жена му Анелия е възмездие поради това, че е завзел бизнеса с валутните бюра, и предизвестие към него, че би трябвало да се отдръпна. На погребението на жена си ридае неутешимо. Пред медиите афишира премия 1 милион $ за главата на причинителя.

" Вече знаехме, че е той, и преднамерено му подметнах, като го извикахме: " Абе, Владо, още ли важи премията от 1 милион $? ". Той уверено: " Да, несъмнено! ". " Ами хванахме го, крещя. И той: " Кой е?! ". " Ами, ти си, бе, Владо! И той пребледня ", описа неотдавна топ криминалистът Ботьо Ботев.

Убиецът е закован от характерен отпечатък на челото на Анелия, който е еднакъв с формата на солидния златен пръстен на Влади Ковачев. Съдебно-медицинска експертиза потвърждава, че точно с него е спукан черепът на Анелия. Впоследствие излиза наяве, че убийството е станало поради скандал, че дамата е наводнила жилището, а Ковачев изпаднал в амок от това и я пребил.

Влади Ковачев излезе от пандиза, откакто излежа седем години и половина от присъдата за убийството на жена си Анелия. На независимост главно висеше пред Гъбата – градската баня във Варна, която той държеше дружно със сестра си и където последно имаше разбъркан магазин. При него се отбиваха хора от разнообразни прослойки на обществото – от сегашни локални величия до някогашни такива, в това число и квартални пияници.

Ковачев имаше съществени проблеми и с приятелката си, от която има две деца. Преди години живееха на фамилни начала, само че през последните бяха разграничени, а тя имаше различен сътрудник.

Ситуацията ескалира до такава степен, че дамата подала тъжба за закана за ликвидиране в Първо РУП във Варна. Ковачев се опита да потуши огъня, а в тези му опити " изгоряха " две водещи прокурорки от Варненската районна прокуратура, които се разделиха с управителните си постове и се снабдиха с дисциплинарни производства.

Влади Ковачев по този начин и не призна да е уговарял по някакъв метод прокурорките да влияят на приятелката му, само че е реалност, че те безогледно я бяха притиснали в районното да отдръпна жалбата си, и тя го стори.

Последно Влади Ковачев влезе в престъпните летописи с обвиняване в лихварска активност, осъществявана в изпитателния период на условно-предсрочното му освобождение от пандиза за убийството на Анелия.

През последните 5 – 6 години здравословното положение на Ковачев беше мощно влошено поради множеството му болести, измежду които диабет и заболяването на Паркинсон. Дните си прекарваше най-вече в жилището си на улица " Любен Каравелов “ във Варна или в двора на кооперацията, където събираше някои постоянни фенове на чашката.

Преди няколко дни се почувствал зле и се обадил на Николета – щерка му от брака му с Анелия, с която бяха доста близки. Жената, която наскоро направи Влади Ковачев дядо, пристигнала от София във Варна да се погрижи за него. В събота Ковачев умря на 69-годишна възраст. Тялото му ще бъде кремирано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР