Владимир Меншов, режисьор на наградения с Оскар руски (СССР) филм

...
Владимир Меншов, режисьор на наградения с Оскар руски (СССР) филм
Коментари Харесай

COVID-19 отне живота на Владимир Меншов, режисьорът на ``Москва не вярва на сълзи`` |

Владимир Меншов , режисьор на наградения с " Оскар " съветски (СССР) филм " Москва не има вяра на сълзи ", умря на 81-годишна възраст, заяви РИА Новости.

Според организацията кончината на световноизвестният режисьор се дължи на COVID-19, макар че той е карал лека форма на инфекцията.

Мешнов е роден на 17 септември 1939 година в Баку. Завършва учебно заведение в град Архангелск и постъпва в Московския институт по кинематография. През 1965 година продължава образованието си за режисьор. В огромното кино дебютира с основната роля в драмата на Алексей Сахаров " Човек на своето място " (1972 г.). Като артист взе участие в доста руски и съветски филми, в това число в по-нови като „ Нощна стража “ и „ Дневна стража “ на Тимур Бекмамбетов.

През 1979 година Меншов печели международна популярност, като печели Оскар за кино лентата " Москва не има вяра на сълзи ".



„ Загубихме нашия безценен другар, който даде всичките си креативен сили и ослепителен гений на родното си кино студио. Истински национален режисьор, чиито прелестни филми са познати и обичани от милиони хора ” , пишат от филмовото студио " Мосфилм ".

Генералният шеф на " Мосфилм " Карен Шахназаров изрази съболезнования на фамилията и другари на починалия Меншов.

" Това е голямо злощастие персонално за мен и за цялата ни страна, за целия рускоезичен свят, който е обичал, гледал и ще обича и гледа филмите на Меншов: както тези, които той е снимал като режисьор, по този начин и тези, в които е играл ослепително като артист. Огромна фигура в нашето кино, в нашата просвета " , сподели Шахназаров и добави, че счита режисьора за своя най-хубав другар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР