Вкусният домашен хляб няма нужда от месене, а от точната

...
Вкусният домашен хляб няма нужда от месене, а от точната
Коментари Харесай

Пухкав и лесен домашен хляб без месене

Вкусният домакински самун няма потребност от месене, а от точната рецепта и щипка обич

Необходими Продукти

● брашно - 400 г пшенично
● брашно от спелта - 60 г
● вода - 330 мл
● кисело мляко - 3 с.л. с връх
● квас - 25 г жива
● олио - 35 мл + за намазване
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Разтворете маята, 2 с.л. брашно и захарта в 100 мл от водата, леко затоплена. Оставете да се задейства към 5-7 минути.

Пресейте брашната в купа. Ако нямате такова от спелта, сложете си същото количество бяло брашно. По принцип спелтата слагаме за по- прекрасен цвят и текстура, само че може и без нея.

Щом маята шупне сипете я при брашното дружно с останалата вода, киселото мляко и солта. Разбъркайте хубаво до хомогенизиране и спояване на всички съставки. Тестото би трябвало да е меко и лепнещо, не би трябвало да се меси, а бърка с дървена или железна лъжица. Ако при вас се получава твърдо, сипнете още малко водичка, в случай че пък ви стане доста рядко, прибавете малко брашно.

С шпатула изстържете тестото непосредствено във формата, в която ще печете- правоъгълна, общоприета форма за кекс или сходна. Трябва да е покрита с хартия за печене. Намокрете шпатулата и загладете повърхността, по-късно намажете със малко олио, с цел да не хваща коричка.

Покрийте с забрадка, тъй че да не се допира до тестото и да има пространство, тъй като ще бухне доста. Оставете в топло помещение за към 1 час или до момента в който утрои размера си. При мен дори излиза леко от формата.

Изпечете на 180 градуса в авансово загрята фурна за към 30 минути. Към самия завършек на печенето може да отворите фурната и да напръскате с вода стените, по този начин ще се генерира пара, от която ще се образува хрупкава коричка и мека и пухкава сърцевина.

Оставете хлебчето да се охлади върху решетка, преди да нарежете.

Най-пухкавия и апетитен и елементарен самун!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР