Вкусни козунаци може да хапваме целогодишно, затова заповядайте тази рецепта,

...
Вкусни козунаци може да хапваме целогодишно, затова заповядайте тази рецепта,
Коментари Харесай

Козунаци с бял и черен шоколад

Вкусни козунаци може да хапваме целогодишно, по тази причина заповядайте тази рецепта, която да ви стимулира да приготвите един още през днешния ден

Необходими Продукти

● брашно - 530 г + за поръсване на плота и доизмесване
● прясно мляко - 150 мл (затоплено до 37 градуса)
● яйца - 3 бр. L, XL
● квас - 25 г жива
● захар - 150 г + за поръсване
● ром - 1 и 1/2 капачки
● лимонова кора - от 1/2 цитрус
● портокалова кора - от 1/2 цитрус
● масло - 50 г
● свинска мехлем - 25 г
● олио - 2 - 3 с.л.
● черен шоколад - 50 г, 70% какао
● бял шоколад - 50 г

Начин на подготвяне

Пригответе прелиминарен мая от маята, лъжичка захар, 80 мл от млякото и 80 грама от брашното. Завийте получената кашичка и оставете да втаса за 15-20 минути на топло.

В купата на планетарен миксер или елементарна, в случай че ще измесвате на ръка, пресейте останалото брашно и в средата направете кладенче. В него сипете леко разрушените 2 яйца и жълтъка на третото. Добавете и захарта, останалото мляко, цитрусовите кори, разтопената мехлем, половината меко или разтопено масло и капачка и половина ром (около 15 грама).

Започнете да месите, като си добавяте по малко и останалото масло и малко олио. Когато в козунака се смесят разнообразни типове лой, той става по-вкусен.

В началото тестото е лепкаво, само че последователно добива разтегливост. Брашно си поръсвайте по доста малко, само че единствено в краен случай - в случай че ви лепне прекомерно. Оставете тестото в купата да втаса за 1 час.

Натрошете шоколадите на късчета, като по избор заделите по малко от двата типа, с цел да поръсите най-после козунаците.

Парченцата шоколад вкарайте в тестото, сгъвайки на три четири пъти.

Разделете на две равни елементи и всяка от тях на още три. Оформете на фитили, усуквайте ги и сплетете три по три на две хубави плитки.

Сложете двата козунака в правоъгълни форми и оставете да бухнат още веднъж за час или повече, взависимост от топлината в помещението.

Намажете с разрушен белтък и поръсете със захар. В случай, че желаете да поръсите и с шоколад, по-добре не слагайте захар, а единствено шоколада - разтопен, чак когато козунаците са подготвени и изстинали.

Печете на 170 градуса в авансово загрята фурна за 30 минути. Наблюдавайте да не потъмнеят доста от горната страна и в случай че това се случва, покрийте с алуминиево фолио.

10. Охладете козунаците с бял и черен шоколад върху решетка и поднесете.

Весел празник!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР