Включвайки 56 държави и общо население над 2.5 милиарда души,

...
Включвайки 56 държави и общо население над 2.5 милиарда души,
Коментари Харесай

Чарлз III стана крал на Обединеното кралство и лидер на Британската общност

Включвайки 56 страни и общо население над 2.5 милиарда души, Британската общественост дава ясни сигнали за промяна и усилване на републиканските придвижвания, отбелязва Euronews. Последно, на 30 ноември 2021 година Барбадос публично стана република, което не промени статута на страната в Британската общественост, само че сведе до 15 страните, които резервират английския суверен като държавен глава.

Според историци, този брой ще продължи да пада – чака се втори референдум в Австралия, Нова Зеландия също замисля референдум, Ямайка евентуално скоро ще стане република, до момента в който в Канада републиканските придвижвания към момента са по-умерени.

Наследявайки Елизабет II на английския престол, Чарлз III не наследи поста ѝ на лидер на Британската общественост, защото позицията не е наследствена. Но съобразявайки се с молбата на починалата кралица, държавите-членки още през 2018 година го дефинираха за собствен водач – трети по ред от основаването на организацията през 1949 година, след Джордж VI и Елизабет II. Макар ролята...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР