Включване на сектор "Строителство" в Списъка икономически дейности със сезонен

...
Включване на сектор "Строителство" в Списъка икономически дейности със сезонен
Коментари Харесай

АОБР предлага пакет от мерки за улесняване достъпа на работници от трети страни

Включване на бранш "Строителство " в Списъка стопански действия със сезонен темперамент за омекотен достъп на строителен личен състав от трети страни до пазара на труда до 90 дни и омекотен режим за наемане на жители на трети страни на позицията "Международен водач " са измежду препоръчаните от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ промени в нормативната уредба за трудовата имиграция. Те са разказани в писмо до вицепремиера Марияна Николова, която е ръководител на Националния съвет за тристранно съдействие, публикувано от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата.

Сред другите оферти на работодателите е плануваните от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност /ЗТМТМ/ ограничавания за жителите на трети страни, работещи за локалния шеф, да не надвишават 20 на 100 (респ. 35 на 100 за дребни и междинни предприятия) от средносписъчната бройка на наетите по трудово правно отношение да се завиши на 35 на 100 (респ. 50 на 100 за дребни и междинни предприятия). В правото на Европейски Съюз - респективно в законодателството на другите страни-членки, няма въобще такива ограничавания, се акцентира в писмото на работодателите.

Димитров от КНСБ и Велев от АИКБ се скараха в ефир за изплащането на болничните

Целта на предложенията е значително да се промени нормативната среда за улеснение на привличането на работна мощ за българския трудов пазар от трети страни, като се улесни и форсира процесът по приемане на право за престояване и работа, акцентират в писмото си работодателите. Според тях направените промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност в известна степен са облекчили отчасти вноса на задгранична работна ръка /главно при сезонната заетост/, само че към момента режимът за импорт остава най-рестриктивен спрямо другите източноевропейски страни.

През третото тримесечие на 2019 година броят на безработните е 125.4 хиляди

България е в челните места всред страните с най-големи усложнения при попълването на вакантните длъжности, като 62 на 100 от мениджърите са срещнали компликации при намирането на подобаващ личен състав, се показва още в писмото до вицепремиера. Необходим е дипломиран механически личен състав, оператори на машини, инженери, IT експерти, счетоводители, мениджъри продажби, водачи, служащи в туристическия отрасъл (хотелиерство и ресторантьорство), неквалифицирана работна ръка, продавачи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР